Som znepokojená situáciou v SR, rezorty musia navrhnúť riešenia

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:36 • 2 min
Som znepokojená situáciou v SR, rezorty musia navrhnúť riešenia

Som znepokojená situáciou v SR, rezorty musia navrhnúť riešenia

slovakia

left justify in out

Jednotlivé rezorty majú za úlohu do konca novembra tohto roka predložiť materiály o projektoch podpory zamestnanosti, analýzy čerpania eurofondov a následnej realokácie zdrojov z nepotrebných projektov na dve priority - výstavbu diaľnic a tvorbu zamestnanosti. Po dnešných pracovných stretnutiach s väčšinou ministrov svojej vlády to vyhlásila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Kompletný materiál bude predložený na rokovanie vlády v decembri a napĺňanie prijatých zmien sa bude následne vyhodnocovať každý kvartál.
"Som znepokojená situáciou v SR, predovšetkým poklesom zamestnanosti, nárastom nezamestnanosti a spomalením rastu hrubého domáceho produktu. To bol dôvod, prečo som nadnes zvolala tri pracovné rokovania," priblížila šéfka vládneho kabinetu. Rezort dopravy má tak napríklad za úlohu pripraviť projekty na urýchlené spustenie výstavby verejnej infraštruktúry, ministerstvo hospodárstva dokončiť rozrokované zahraničné investície a rezort práce spustiť projekty na podporu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných.
Radičová upozornila aj na skutočnosť, že Slovensko nemá v zahraničí práve najlepšiu povesť pri hodnotení čerpania eurofondov. Články o SR ako ukážke tunelovania európskych zdrojov ju čakali napríklad aj pri nedávnej zahraničnej ceste do Spojených štátov. "Presviedčať len slovami, že sa to nikdy nebude opakovať a že SR má konkrétny program znižovania korupcie a zodpovedného čerpania eurofondov, nestačí. Potrebné sú konkrétne kroky," zdôraznila premiérka.
Všetky rezorty, ktoré majú na starosti čerpanie eurofondov, preto dostali za úlohu do konca novembra predložiť presnú analýzu všetkých existujúcich projektov a vyhodnotiť ich prínos pre občanov. "Všetky, ktoré nevieme takto vyhodnotiť a majú skryté alebo nepochopiteľné efekty, budú prerušené či zrušené a tieto zdroje budú realokované na dve priority - výstavbu diaľnic a tvorbu zamestnanosti," doplnila Radičová s tým, že jednotlivým ministerstvám sa určili aj limity, o akých zdrojoch v tejto súvislosti vláda uvažuje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona