"Som opatrne pozitívna," zhrnula pocity zo Slovenska šéfka delegácie Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 22 September 2021, 20:30 • 2 min
"Som opatrne pozitívna," zhrnula pocity zo Slovenska šéfka delegácie Európskeho parlamentu

BRATISLAVA - Skupina sa počas dvoch dní stretla s rodičmi Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a viacerými predstaviteľmi štátu. Súčasťou delegácie bol slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

slovakia

left justify in out

Dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran, ako aj vyšetrovatelia a prokuratúra majú plnú podporu Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) zriadenej v rámci Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

 

img

 

Na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave to povedala vedúca tejto skupiny, holandská europoslankyňa Sophie in 't Veldová. "Som opatrne pozitívna," zhrnula svoje dojmy z dvojdňovej návštevy delegácie LIBE, ktorej súčasťou bol slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

 

K téme: Zbaľte sa a choďte do Bruselu, odkázal Pellegrini delegácii Európskeho parlamentu

 

"Počuli sme veľmi znepokojivé veci. Počuli sme o nenávistných prejavoch, zastrašovaní novinárov a ľudí bojujúcich proti korupcii, ako aj o odpore voči reformám či o reformách, ktoré môžu mať nezamýšľané dôsledky," priblížila Veldová. "Zároveň som však videla aj to, že na Slovensku je veľa dobrých ľudí, ktorí veľmi tvrdo pracujú na tom, aby sa z neho stal moderný štát s čistou a schopnou vládou a verejnou správou. Všetci ľudia, s ktorými sme sa stretli - ministri, premiér či prokurátori - veľmi usilovne pracujú na riešení problémov". 

 

Kauza Kuciak 

 

Veldová ďalej ocenila vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, pričom však pripomenula, že kauza ešte nie je uzavretá, keďže Najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu voči Marianovi K. a Alene Zs. "(Návštevu Slovenska) sme začali stretnutím s rodičmi Jána a Martiny. Myslím si, že to bolo vhodné, pretože táto tragická smrť to všetko uviedla do pohybu," povedala Veldová.

 

Prečítajte si tiežV europarlamente odstránili čínske kamery. Môže za to Miriam Lexmann

 

Holandská europoslankyňa tiež vyjadrila potešenie z toho, že na Slovensku došlo za uplynulých niekoľko rokov k značnému pokroku v oblasti právneho štátu"Slovensko sa v tejto súvislosti môže stať príkladom pre zvyšok Európy."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona