Som absolútnym zástancom zachovania verejnoprávnych médií

NETKY.SK • 25 August 2010, 12:02 • 2 min
Som absolútnym zástancom zachovania verejnoprávnych médií

Som absolútnym zástancom zachovania verejnoprávnych médií - Kultúra Minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer je absolútnym zástancom zachovania verejnoprávnych médií. Povedal to v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

Minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer je absolútnym zástancom zachovania verejnoprávnych médií. Povedal to v rozhovore pre TASR. Vysvetlil to tým, že istá časť mediálneho priestoru, ktorú zastávajú, nie je zaujímavá pre komerčné médiá. Z hľadiska kultúrneho rozvoja spoločnosti je preto dôležité, aby sa takéto vysielanie zabezpečovalo prostredníctvom verejnej služby.
Ide napríklad o dokumentárne filmy, rôzne umelecké žánre či menšinové vysielanie. "Verejnoprávne médiá preto musíme zachovať, ale tak, aby neboli spochybňované," upozornil s tým, že práve kvôli tomu plánuje jeho rezort pripraviť koncepčnú reformu Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.
Obe spomínané médiá nemôžu tento rok počítať s kompenzáciou časti výpadku úhrad za služby verejnosti. Minulý rok im kabinet Roberta Fica odklepol štyri milióny eur. Z toho 2,8 milióna eur dostala STV a zvyšok SRo. "Na tento rok s tým predchádzajúca vláda nepočítala a predpokladám, že súčasná vláda si to nebude môcť dovoliť," ozrejmil situáciu.
Za absurdné označil to, že STV s kompenzáciou tento rok kalkulovala a zahrnula ju do svojho rozpočtu, teda si naplánovala vyššie výdavky ako príjmy. "Je non sens, keďže mala tento rok historicky najviac finančných prostriedkov. Považujem to za absolútne nepochopiteľné," vyhlásil. Minister v tejto súvislosti už požiadal riaditeľa televízie Štefana Nižňanského, aby STV zefektívnila svoje fungovanie a snažila sa ušetriť. "Výsledok je zatiaľ taký, že aj tá strata, ktorú si naplánovali, sa neustále prehlbuje," podčiarkol.
Svoje rozhorčenie vyslovil aj nad prvotným návrhom zo strany televízie ohľadne zmluvy so štátom. Tá má zostať v budúcnosti zachovaná. Tento rok dostala 12,5 milióna eur, na rok 2011 požadovala 21,5 milióna eur. "Z toho malo ísť vyše sedem miliónov na technológie, hoci zmluvy so štátom majú primárne slúžiť na výrobu vlastnej tvorby. Naozaj mám niekedy problém pochopiť niektoré veci v rámci STV," poznamenal Krajcer. Rada STV už medzitým prerokovala upravený návrh dodatku zmluvy, do ktorého sú zakomponované tak výhrady rady, ako aj ministerstva. Rada by bola spokojná, keby sa podarilo zachovať tohtoročný stav, avšak za minimum považujú 10 miliónov eur.
Na adresu Slovenského rozhlasu uviedol, že s generálnou riaditeľkou Miloslavou Zemkovou mali na túto tému veľmi racionálnu a korektnú debatu. "Veľmi dobre chápe súvislosti a to, v akom stave sú verejné financie. Koniec-koncov dokázala veľmi efektívne manažovať rozhlas za posledné roky a do značnej miery eliminovala rôzne politické vplyvy," podotkol. SRo mohol tento rok na základe zmluvy použiť na výrobu vlastných programov 4,5 milióna eur.
Problematika zmlúv so štátom by mala byť uzatvorená v priebehu novembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies