Sólymos zastupuje EÚ na rokovaniach k Montrealskému protokolu

NETKY.SK • 15 Október 2016, 06:59 • 2 min
Sólymos zastupuje EÚ na rokovaniach k Montrealskému protokolu

BRATISLAVA - Jedným z prvých konkrétnych krokov k napĺňaniu cieľov klimatickej dohody z Paríža by mohol byť dodatok k Montrealskému protokolu.

slovakia

left justify in out

Jeho prijatie je jednou z nosných tém aktuálneho 28. stretnutia zmluvných strán Montrealského protokolu v Kigali v Rwande. Európsku úniu tam zastupuje slovenský minister životného prostredia László Sólymos.

 

Minister považuje Montrealský protokol za najúspešnejšiu globálnu environmentálnu dohodou, ktorá obmedzením výroby a spotreby freónov značnou mierou prispela k obnove ozónovej vrstvy. "Na druhej strane, niektoré fluórované plyny, ktoré nahradili freóny, výrazne prispievajú ku globálnemu otepľovaniu. Dnes máme obrovskú šancu a zodpovednosť zaviazať sa ku konkrétnym krokom, ktoré budú viesť k postupnému zníženiu výroby HFC a ich nahrádzaniu energeticky efektívnymi a klimaticky prijateľnými alternatívami," uviedol.

 

Ambíciou rokovaní v Rwande je preto prijať dodatok k Montrealskému protokolu, ktorý by prispel k zníženiu nárastu globálnej teploty o pol stupňa Celzia. Dodatok by tak bol jedným z prvých konkrétnych krokov k napĺňaniu cieľov Parížskej dohody, ktorú ratifikovala EÚ minulý týždeň.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona