Sólymos: Zákon o odpadoch budeme novelizovať, chceme odbremeniť podnikateľov

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 15:09 • 2 min
Sólymos: Zákon o odpadoch budeme novelizovať, chceme odbremeniť podnikateľov

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje už piatu novelu zákona o odpadoch. Ako dnes informoval šéf envirorezortu László Sólymos, aplikačná novela má sprehľadniť systém odpadov, znížiť administratívu pre malých podnikateľov a zaviesť sankcie a pokuty pre tých, ktorí zákon porušujú. Základný princíp odpadovej legislatívy, a to, že znečistovateľ platí, ostáva naďalej zachovaný.

slovakia

left justify in out

MŽP novelu v najbližších dňoch predloží do legislatívneho procesu, kde ju budú môcť pripomienkovať ostatné ministerstvá, inštitúcie či samosprávy. „Musíme nový odpadový systém nastaviť tak, aby sa na Slovensku oplatilo separovať, recyklovať a tvoriť minimum odpadu. A pritom dosiahnuť, aby systém zbytočne nezaťažoval obyvateľov, obce a podnikateľov,“ povedal dnes novinárom minister životného prostredia László Sólymos.

MŽP očakáva, že zmeny v odpadovom zákone odbremenia asi 2500 menších podnikateľov a živnostníkov. Tým, ktorí uvedú na trh do 100 kilogramov obalov či neobalov, po novom odpadne povinnosť uzatvárať zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV). Musia sa len jednorazovo zaregistrovať na ministerstve, viesť evidenciu, či skutočne vyprodukovali deklarované množstvo odpadu a tieto údaje ročne ohlasovať, čo im ušetrí náklady aj administratívu.

 

Aplikačnou novelou chce tiež envirorezort stransparentniť hospodárenie OZV. Zavedie preto dozorný orgán, v ktorom bude zastúpený štát a samotní výrobcovia. V prípade, že OZV zákon porušia, napríklad nezabezpečia pre obce zberné nádoby na triedený zber, budú im po novom hroziť sankcie. Sólymos doplnil, že na príprave novely sa podieľali všetci hráči v odpadovom hospodárstve ako OZV, výrobcovia, obce aj zberné spoločnosti, napriek tomu očakáva, že všetci spokojní nebudú.

Na Slovensku sa vyprodukuje takmer dva milióny ton komunálneho odpadu ročne, pričom vyše dve tretiny z tohto množstva skončí na skládkach. Slovensko má pritom do roku 2020 triediť a recyklovať 50 percent všetkých komunálnych odpadov. Rezort životného prostredia preto podľa Sólymosa prijíma aj ďalšie opatrenia, pričom ako príklad uviedol zákon, ktorým sa spoplatnia ľahké plastové tašky. „Slovensko si skrátka nezaslúži povesť skládkovej veľmoci,“ doplnil šéf envirorezortu.

Zákon o odpadoch presadil exminister životného prostredia Peter Žiga, platiť začal od roku 2016. Zákon zaviedol systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov, čo znamená, že o všetok vytriedený odpad sa postarajú výrobcovia. Samosprávy takýto odpad nestojí nič a zostávajú im len náklady na zmesový a biologicky rozložiteľný odpad.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies