Sólymos: Vyhlásenie NP Podunajsko by nemalo byť politickou, ale odbornou otázkou

NETKY.SK • 22 November 2016, 14:56 • 2 min
Sólymos: Vyhlásenie NP Podunajsko by nemalo byť politickou, ale odbornou otázkou

BRATISLAVA – Vyhlásenie Národného parku Podunajsko nie je nevyhnutné. Nepriamo to dnes uviedol minister životného prostredia László Sólymos, podľa ktorého by nemalo ísť o politickú, ale odbornú otázku.

slovakia

left justify in out

Minister reagoval na otázku, či podporí vznik desiateho národného parku na Slovensku, ktorý by zahŕňal lužné lesy v Bratislave a jej okolí. Z jeho pohľadu je podstatná ochrana vzácnych území, nie forma tejto ochrany.

 

„Myslím, že pre prírodu nie je dôležité, ako sa volá to územie, ale ako je chránené a hlavne to, aby sme chránili to, čo jednoducho máme chrániť a robili tam veci, kde máme robiť. Lebo potom nastane chaos,“ uviedol.

 

Sólymos zdôraznil, že v tomto prípade ide o výsostne odbornú otázku. Bolo by preto podľa neho nešťastné, keby sa riešila „politicky“. „Ja viem, že idú voľby do rôznych úrovní vyšších územných celkov a komunálnych úrovní, ale to, že či niekde sa vytvorí národný park, závisí hlavne od odborných a finančných záležitostí,“ pripomenul.

 

Slovensko podľa ministra patrí medzi krajiny, ktorých veľká časť územia je chránená a je otázka, čo si môže dovoliť. Je pre neho otázkou, či je dôležitejšie chrániť väčšie územie na istej úrovni, alebo jeho menšie časti dôslednejšie.

 

„To sú témy, ktoré treba prediskutovať predtým, ako by začal niekto hovoriť o národnom parku. Keď budeme mať v tomto jasno, tak samozrejme nie sme proti tomu, aby sme vyhlasovali národné parky, ale musí sa uskutočniť odborná diskusia, nemôže to byť o tom, že sa niekto postaví od stola a vymyslí si, že chce urobiť národný park,“ doplnil Sólymos.

 

Na ministra životného prostredia sa obrátili členovia Slovenského ochranárskeho snemu s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko. V opätovnej výzve mu pripomínajú, že už 22. apríla na deň Zeme ho žiadali, aby sa zasadil za ekologizáciu hospodárenia v územiach s hodnotnou prírodou i krajinou v blízkosti Dunaja a aby sa tieto územia stali súčasťou NP.

Navrhli, aby sa proces uskutočnil v priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ ako dôkaz záujmu Slovenska chrániť medzinárodne významnú prírodu a krajinu Podunajska. "Od nášho prvého listu uplynulo už bezmála sedem mesiacov a naše predsedníctvo v Rade EÚ sa pomaly chýli ku koncu,“ uviedol spoluautor návrhu Mikuláš Huba.

 

“Medzičasom iniciatívu vyhlásiť NP Podunajsko okrem ochranárov a popredných vedcov podporili aj také vedecké autority, ako je Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského či Únia miest Slovenska," doplnil.

 

Iniciatívu podporili aj poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Tiež aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch. Podľa Hubu s týmto aktívnym prístupom nekorešponduje pasivita a mlčanie ministerstva životného prostredia.

 

"Je to znepokojujúce o to viac, že práve tento rezort má ochranu prírody a prípravu návrhov na vyhlásenie veľkoplošných chránených území na Slovensku vo svojej kompetencii," tvrdia ochranári.

 

Do Národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies