Sólymos: Predsedníctvo SR v EÚ bude tlačiť na ratifikáciu Parížskej dohody

NETKY.SK • 8 September 2016, 16:51 • 2 min
Sólymos: Predsedníctvo SR v EÚ bude tlačiť na ratifikáciu Parížskej dohody

BRUSEL - Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) absolvoval vypočúvanie pred poslancami výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).

slovakia

left justify in out

Minister v rámci "híringu" predstavil programové priority svojho rezortu počas predsedníctva SR v Rade EÚ a ako uviedol v rozhovore pre TASR, v rámci poslaneckých otázok najviac rezonovala téma ratifikácie Parížskej dohody o zmiernení klimatickej zmeny.

 

Sólymos zdôraznil, že Slovensko je na tom dobre z hľadiska procesu ratifikácie tejto zmluvy a vynasnaží sa, aby k ratifikácii došlo čo najskôr, pretože pre Slovensko na čele EÚ je to nielen politická, ale aj prestížna vec.

 

Minister pripomenul, že práve EÚ túto dohodu najviac tlačila dopredu, bola akýmsi vlajkonosičom tejto dohody, a preto by bol pre úniu politicky zlý signál, keby pri ratifikácii zaostala, najmä po tom, ako Parížsku dohodu už ratifikovali USA aj Čína.

 

"Túto zodpovednosť cítia aj iné krajiny a my spravíme všetko z pozície nášho predsedníctva, aby sme aj na európskej úrovni ratifikovali túto dohodu ešte pred Marrákešom," uviedol minister.

Marocký Marrákeš bude v dňoch 7. až 18. novembra hostiť ďalšiu dôležitú konferenciu o zmene klímy (COP22). Marocká konferencia nadviaže na historický summit v Paríži COP21, kde sa krajiny celého sveta dohodli na boji proti klimatickej zmene a na snahe udržať globálne otepľovanie v tomto storočí pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

 

Sólymos v tejto súvislosti pripomenul, že od slovenského predsedníctva sa očakáva, že bude v tomto procese aktívne a bude tlačiť na konsenzus medzi členskými štátmi únie. Najbližšia Rada EÚ pre životné prostredie sa bude konať v októbri v Luxemburgu, minister však pripustil, že pod časovým tlakom pred Marrákešom je pravdepodobné zvolanie mimoriadnej Rady ministrov ešte skôr v Bruseli, na čo je slovenská strana pripravená.

 

Minister zároveň pripomenul, že v Bruseli mala veľký ohlas konferencia Prechod na zelené hospodárstvo, ktorá sa konala v Bratislave v dňoch 6. a 7. septembra. "Prechod na zelené hospodárstvo je jednou z priorít predsedníctva SR v tejto oblasti. Vieme, že inej možnosti niet, pre prechod na zelenú ekonomiku cítime podporu aj na európskej úrovni. Je to téma, ktorá budí rešpekt a chceme v tom pokračovať," uzavrel minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies