Sólymos: Pre ochranu Karpatských bukových lesov a chránených území treba konsenzus v celej vláde

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 12:25 • 2 min
Sólymos: Pre ochranu Karpatských bukových lesov a chránených území treba konsenzus v celej vláde

BRATISLAVA – Minister životného prostredia László Sólymos sa vyjadril k problematike Karpatských bukových pralesov zaradených do svetového dedičstva UNESCO, ktoré slovenskú vládu ostro kritizovalo za nedostatočnú ochranu tohto chráneného územia.

slovakia

left justify in out

Poukázal pritom na to, že problém efektívnej ochrany prírody sa netýka len Karpatských bukových pralesov a netýka sa len ministerstva životného prostredia, ale aj rezortov pôdohospodárstva, hospodárstva, dopravy a štátnych inštitúcií zodpovedajúcich za rozvoj regiónov.

 

„Aby sme sa vedeli k lesom a k prírode postaviť zodpovedne, strategicky a ohľaduplne, musí sa nájsť konsenzus v celej vláde. Dnes už otázka neznie či, ale ako. Verím, že vláda pristúpi k tejto úlohe rázne a s konkrétnymi úlohami pre všetky dotknuté rezorty,“ zdôraznil vo svojom blogu Sólymos.

Podľa ministra je nevyhnutné vypracovať integrovaný plán krokov a činností, od presne stanovených hraníc území s najvyšším stupňom ochrany, cez spôsob hospodárenia v lesoch v 3. a 4. ochrannom pásme, zadefinovanie kritérií pre udržateľný turizmus a z nich plynúce výhody pre majiteľov pozemkov až po vecnú komunikáciu o benefitoch so všetkými dotknutými.

 

Nedostatočná ochrana chránených území je podľa Sólymosa zapríčinená nepresnosťami vo vymedzení ich územia, neexistujúcou dohodou medzi majiteľmi a užívateľmi pôdy ako aj nesúladom medzi právnymi predpismi ochrany prírody a samotným hospodárením v lesoch. „Výsledkom je, že nie je celá plocha Karpatských bukových pralesov vhodne chránená,“ konštatoval.

Výbor Svetového dedičstva UNESCO nedávno vyzval vládu Slovenska, aby urýchlene prijala opatrenia na záchranu Karpatských bukových pralesov. Pretrvávajúce problémy v slovenskej časti tejto lokality spôsobené rozsiahlou ťažbou a poľovníctvom podľa výboru ohrozujú výnimočnú hodnotu celého územia. Kritizoval tiež absenciu efektívneho plánu starostlivosti o túto lokalitu.

 

Kritikou UNESCO sa zaoberá aj minister zahraničia a zároveň predseda Slovenskej komisie pre UNESCO Miroslav Lajčák, ktorý už v tejto súvislosti inicioval rokovania s ministrami rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva. Na jeho podnet tiež vznikla medzirezortná pracovná skupina, ktorá sa bude touto záležitosťou zaoberať.

Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka boli vyhlásené za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO v roku 2007. Rozprestierajú sa na území východného Slovenska, Ukrajiny a Nemecka. Slovenskú časť tvoria bukové pralesy s jedinečnými 200-ročnými bukmi a viac ako 300 rokov starými jedľami. Tieto lesy sú domovom ohrozeného zubra a vzácnych šeliem, ako je vlk, rys a medveď.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies