Sólymos ocenil geológov za prínos o starostlivosť o životné prostredie

NETKY.SK • 8 September 2017, 16:13 • 2 min
Sólymos ocenil geológov za prínos o starostlivosť o životné prostredie

BRATISLAVA - Pri príležitosti osláv Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov v Banskej Štiavnici minister životného prostredia László Sólymos ocenil desiatich geológov.

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák, minister udelil osem čestných uznaní a dva ďakovné listy geológom za mimoriadne pracovné výsledky a dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie.

 

Ocenenými sú pracovníci Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, ministerstva životného prostredia, akademickej obce, ako aj súkromného sektora - Vlasta Jánová, Kamil Vrana, Igor Modlitba, Dušan Wunder, Silvester Pramuka, Marián Košuth, Richard Kaňa, Vladimír Hrubý, Pavol Šesták a Klára Kohútová.

„Len neustále poznávanie a skúmanie nás posúva vpred. Výnimkou nie je ani geológia. A práve výskum geologického prostredia, nerastov, hornín, ale aj samotný inžiniersko-geologický prieskum si vyžaduje zodpovedný prístup, za ktorý patrí geológom moje poďakovanie,“ uviedol Sólymos.

Za uplynulých päť rokov urobil envirorezort geologické prieskumy v 140 lokalitách, ktoré sú environmentálnymi záťažami. Úspešne pritom už bolo sanovaných 19 rizikových lokalít. „S pomocou európskych peňazí pripravujeme ďalšie aktivity zamerané na environmentálne záťaže, na zabezpečenie a rekultiváciu uzavretých a opustených úložísk ťažobného odpadu a na sanáciu zosuvov,“ zdôraznil minister.

 

Envirorezort tiež mapuje aj nerastné surovinové zdroje Slovenska. V súčasnosti je na Slovensku 574 výhradných ložísk, ktoré sú nerastným bohatstvom a podľa Ústavy Slovenskej republiky sú vlastníctvom štátu. "Tento potenciál je ale nevyhnutné využívať s maximálnym dôrazom na ochranu životného prostredia a zdravie ľudí,“ doplnil Sólymos.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies