Sólymos: Na Slovensku bude menej čiernych skládok a čistejšie ovzdušie

NETKY.SK • 13 December 2016, 10:18 • 2 min
Sólymos: Na Slovensku bude menej čiernych skládok a čistejšie ovzdušie

BRATISLAVA – Mestá a obce môžu oddnes predkladať na Environmentálny fond žiadosti zamerané na odstraňovanie čiernych skládok a zvyšovanie energetickej účinnosti i zatepľovanie verejných budov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR na tento účel vyčlenilo 14 miliónov eur, z toho desať miliónov pôjde na podporu zatepľovania a štyri milióny na likvidáciu nelegálnych skládok. Podľa šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) tak bude na Slovensku menej čiernych skládok a čistejšie ovzdušie.

 

Minister víta, že sa podarilo s rezortom financií vyrokovať 14 miliónov eur, ktoré získal štát z predaja priemyselných emisií. "Som rád, že sa takto dostáva nemalá čiastka na ochranu a tvorbu životného prostredia. Dotácie budú poskytnuté z Environmentálneho fondu. Tieto financie sú určené prevažne mestám a obciam. Termín na predloženie žiadosti je do 15. marca 2017 a finančné prostriedky sa musia vyčerpať pri čiernych skládkach do 30. septembra 2017 a pri zateplení budov do 31. októbra 2017," priblížil Sólymos.

 

Podmienkou na získanie finančnej podpory zameranej na likvidáciu čiernych skládok pre obec je, aby sa nelegálna skládka nachádzala v jej katastri a jej existenciu potvrdil okresný úrad. Žiadosti môžu predkladať aj samosprávy, ktoré v minulých kolách programu neboli úspešné. V jednej žiadosti môžu samosprávy riešiť sanáciu viacerých miest, maximálne do výšky 50.000 eur pri dodržaní podmienky minimálneho päťpercentného spolufinancovania zo strany žiadateľa. Podľa ministerstva životného prostredia sa bude financovať zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku, prípadne jeho zlikvidovanie v spaľovni. "Podporuje sa aj vytriedenie využiteľného odpadu a úprava miesta do pôvodného stavu," podotýka envirorezort.

 

Pri zateplení budov musia byť projekty realizované vo verejných budovách a plniť technické požiadavky i štandardy podľa aktuálne platných legislatívnych predpisov. Ich súčasťou môže byť napríklad zateplenie obvodových stien, výmena strechy, okien, dverí, modernizácia alebo výmena zdroja tepla či teplej vody. "Cieľom je dosiahnuť reálne a merateľné zníženie emisií skleníkových plynov," uvádza ministerstvo. Maximálna výška podpory je 200.000 eur na jednu žiadosť, pri dodržaní podmienky minimálneho päťpercentného spolufinancovania zo strany žiadateľa. Podľa ministerstva môžu okrem obcí a miest o túto finančnú podporu žiadať aj vyššie územné celky.

 

Environmentálny fond bude pri žiadostiach posudzovať sociálno-ekonomické, environmentálne a funkčno-technické kritéria projektu.

 

Poslankyňa Národnej rady SR a tímlíderka opozičnej strany SaS pre životné prostredie Anna Zemanová tvrdí, že neustále dotácie na likvidáciu čiernych skládok je podpora nefunkčného systému, v ktorom si neplnia svoje povinnosti najmä tie orgány, ktoré to majú v náplni práce. "Neustále podporujeme samosprávy, ktoré sa nestarajú o svoj chotár. Štátna polícia odmieta zisťovať páchateľov trestných činov pri veľkých rozsahoch nelegálnych skládok. Okresné úrady, ale aj Slovenská inšpekcia životného prostredia sú paralyzované, akože vyšetrujú, spisujú, zaznamenávajú, ale nič nezmôžu. Ministerstvo životného prostredia namiesto rázneho riešenia sype peniaze tým, čo len natŕčajú ruku," skonštatovala Zemanová.

 

S ministrom súhlasí v tom, že 180 miliónov eur na likvidáciu environmentálnych záťaží z eurofondov zďaleka nemôže stačiť na sanáciu znečisteného životného prostredia na Slovensku. "Avšak treba rozumne čerpať všetky zdroje, ktoré má Environmentálny fond k dispozícii," podotkla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies