Sólymos: MŽP bude prieskumné vrty na východe riešiť

NETKY.SK • 23 November 2016, 13:22 • 2 min
Sólymos: MŽP bude prieskumné vrty na východe riešiť

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) zisťuje, či je možné v prípade prieskumu ložísk ropy a horľavého zemného plynu na severovýchode Slovenska vykonať posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Novinárom to dnes povedal minister životného prostredia László Sólymos, podľa ktorého MŽP dalo vypracovať právnu analýzu momentálneho legislatívneho stavu. Analýza by mala byť hotová začiatkom budúceho týždňa a na základe jej výsledkov ministerstvo rozhodne, aké kroky môže podniknúť. Minister pripomenul, že na Slovensku zatiaľ nepodliehajú prieskumné vrty posudzovaniu vplyvov na životné prostredie, novela zákona to však od budúceho roku mení. MŽP podľa Sólymosa napätú situáciu na východe Slovenska v súvislosti s prieskumnými vrtmi sleduje a má v záujme ju vyriešiť.

 

Počas desiatich rokov vykonávala spoločnosť Alpine Oil and Gas geofyzikálny prieskum bez nutnosti vŕtania v okresoch Svidník, Medzilaborce a Snina. Povolenie na prieskum mala do 31. júla, pričom MŽP schválilo predĺženie tohto povolenia o ďalšie štyri roky. Nové povolenie sa vzťahuje na štyri prieskumné lokality, pričom geologické práce majú zahŕňať aj vrty do hĺbky takmer 1 500 metrov a čerpacie skúšky. Spoločnosť nedávno informovala, že s prácami chce začať ešte v novembri. Proti plánovaným vrtom sa postavili obyvatelia dotknutých obcí Smilno, Ruská Poruba a Oľka ako aj majitelia pozemkov v daných obciach. Ľudia sa obávajú znečistenia vody škodlivými látkami, najmä chrómom, takisto straty vody, znečistenia pôdy ako aj devastácie životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies