Sólymos je s výsledkom slovenského predsedníctva spokojný

NETKY.SK • 3 Január 2017, 13:01 • 2 min
Sólymos je s výsledkom slovenského predsedníctva spokojný

BRATISLAVA - Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) je spokojný s výsledkom slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Podaril sa nám husársky kúsok s ratifikáciou parížskej klimatickej dohody. EÚ tak bola spúšťačom tohto mechanizmu," zhodnotil v rozhovore pre TASR.

 

Dosiahnutie dohody si podľa neho vyžiadalo enormné úsilie. "Parížska dohoda sa ratifikovala za veľmi krátke obdobie na rozdiel od predchádzajúceho Kjótskeho protokolu," skonštatoval s tým, že kým vtedy to boli roky, teraz mesiace. Slovensko a Európska únia tak prispeli k tomu, že nová dohoda vstúpila do platnosti ešte pred klimatickými rokovaniami v Marrákeši.

 

Napriek tomu, že sa na záver predsedníctva nepodarilo dosiahnuť zhodu na reforme systému obchodovania s emisiami, Sólymos verí, že sa klimatická dohoda bude realizovať aj v praxi. Zmena systému je prvým krokom v napĺňaní jej cieľov v boji proti zmene klímy. Rokovania sa však podľa ministra posunuli, očakáva, že počas aktuálneho maltského predsedníctva sa reforma dorieši.

 

Po slovenskom predsedníctve je Sólymos najviac hrdý na ľudí, s ktorými pracoval. "Odviedli vynikajúcu prácu, bolo to vidno na výsledkoch. Ministerstvo životného prostredia malo najširšiu agendu, čo sa týka predsedníctva," poukázal.

 

Slovensko reprezentovalo Európsku úniu na štyroch veľkých konferenciách OSN. Rovnako sa pod jeho taktovkou podarilo prijať dodatok k Montrealskému protokolu o znižovaní spotreby fluorovaných plynov či zavŕšiť rokovania s Európskym parlamentom o návrhu nariadenia o ortuti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies