Sólymos hovoril zo študentmi vo Zvolene o zvyšujúcom sa význame životného prostredia

NETKY.SK • 7 Február 2017, 14:25 • 2 min
Sólymos hovoril zo študentmi vo Zvolene o zvyšujúcom sa význame životného prostredia

ZVOLEN - Téma životného prostredia nadobúda v spoločnosti stále väčší význam. Ešte nie tak dávno bola takmer na okraji záujmu, dnes však ekológia a enviromentalistika ovplyvňujú myslenie ľudí vo všetkých oblastiach života. Na dnešnom stretnutí s vedením a poslucháčmi Technickej univerzity (TU) vo Zvolene to uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Minister navštívil Fakultu ekológie a environmentalistiky TU pri príležitosti dňa otvorených dverí. Študijné programy tejto fakulty prekrývajú takmer všetky oblasti životného prostredia, preto ju ministerstvo považuje za najbližšieho partnera v environmentálnom vzdelávaní.

 

„Rezort životného prostredia, orgány aj organizácie, štátna správa a samospráva počítajú s prísunom kvalitných absolventov tejto fakulty,“ uviedol minister.

 

Téma životného prostredia podľa neho nadobúda čoraz väčší význam, čím sa zvyšuje šanca ich uplatnenia. Verí, že porastú i možnosti, zdroje a podmienky, ktorými budú pri svojej budúcej práci disponovať.

 

Sólymos za rovnako dôležité považuje zmenu spotrebiteľských návykov a vyššie nároky na tovar, ktorého výrobou sa nedevastuje príroda. „Zmena myslenia je zmena prístupu k zdrojom. K zodpovednému prístupu k energiám, vode a surovinám,“ zdôraznil v príhovore. Ako dodal, ekonomický rast už v súčasnosti ide ruka v ruke s ekologickým rozvojom. „Nový typ ekonomiky, zelené alebo obehové hospodárstvo, predstavuje príležitosť, ako dosiahnuť zdravý rozvoj spoločnosti. A zároveň vytvoriť priestor pre nové investície, inovácie a vytváranie pracovných miest, ktoré nebudú na úkor životného prostredia,“ pripomenul.

 

Záverom vyzval predstaviteľov univerzity, aby sa zapojili do prípravy novej environmentálnej stratégie, na ktorej začalo ministerstvo pracovať.

 

Podľa dekana fakulty Branka Slobodníka, na fakulte, ktorá si vlani pripomenula 25 rokov od svojho založenia, sa v súčasnosti vzdeláva približne 300 študentov.

 

Fakulta ponúka ekologické študijné programy, ktoré sú ale podľa dekana viac biologicky a enviromentalistické, ktoré sú zamerané viac technicky. Najväčší záujem je o študijný program Ochrana a využívanie krajiny. "Od nového akademického roku pripravujeme nový študijný program s názvom Forenzná a kriminalistická enviromentalistika, ktorý vzniká na základe spoločenskej objednávky. Bude vychovávať odborníkov - znalcov na posudzovanie kriminálnych činov v oblasti prírody a životného prostredia," priblížil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies