Sólymos chce dať spraviť právnu analýzu v súvislosti s prieskumnými vrtmi na východe

NETKY.SK • 23 November 2016, 16:17 • 2 min
Sólymos chce dať spraviť právnu analýzu v súvislosti s prieskumnými vrtmi na východe

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sleduje situáciu na severovýchode Slovenska, kde sa ťažobná spoločnosť snaží urobiť geologické prieskumné vrty.

slovakia

left justify in out

V katastrálnom území obcí Krivá Oľka (okres Medzilaborce), Smilno (Bardejov) a Ruská Poruba (Humenné) sa totiž majú nachádzať ložiská ropy a zemného plynu. Minister životného prostredia László Sólymos chce v tejto súvislosti spraviť analýzu, či je možné ťažobnej spoločnosti nariadiť vykonanie procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) pri prieskumných vrtoch.

V utorok (22.11.) sa Sólymos podľa vlastných slov stretol so zástupcami aktivistov a ochranárov, ktorí aktivity ťažobnej spoločnosti odmietajú.

 

„Povedal som im, že dám vypracovať právnu analýzu o tom, že počas tohto legislatívneho stavu, v akom sme, či sa dá nariadiť vykonanie EIA,“ uviedol minister. Legislatíva, ktorá by takéto niečo nariaďovala, bude platná až od januára budúceho roku. „Pre prieskumné vrty podľa dnešnej legislatívy nie je potrebná EIA. Ale práve pre to, aby sa tie vášne nejakým spôsobom upokojili a keďže už od januára bude potrebná EIA aj na takéto vrty, tak preto som dal vypracovať právnu analýzu,“ dodal.

 

Záujem ministerstva je podľa Sólymosa to, aby sa ľudia v tejto oblasti cítili bezpečne. „Práve preto som zadal túto vec a počkám pár dní, kým mi dajú tú analýzu a potom by sme chceli spraviť také kroky, aby sme tú situáciu a to napätie tam riešili,“ dodal. Minister pripomenul, že ide iba o prieskumné vrty. Pri samotnej ťažbe je potrebná EIA už teraz.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona