Solidárnu daň zaplatilo v Česku za vlaňajšok vyše 55-tisíc milionárov

NETKY.SK • 8 December 2014, 14:05 • 2 min
Solidárnu daň zaplatilo v Česku za vlaňajšok vyše 55-tisíc milionárov

PRAHA - Na dani pre bohatých vybrala daňová správa v Česku dvakrát viac, ako ministerstvo financií plánovalo. Informuje o tom portál iDNES.cz. Vyše 55.000 ľudí priznalo príjmy nad stropom 1,24 milióna Kč (44.871 eur). Sobotkova vláda sa však chystá "solidárnu prirážku" zrušiť.

slovakia

left justify in out

Na daňovej prirážke pre bohatých (plus 7 % k bežnej čiastke nad stropom) sa vybralo vlani podľa Generálneho finančného riaditeľstva (GFR) ČR 4,23 miliardy Kč. Okrem prirážky odviedli českí milionári štátu ďalších takmer 8 miliárd Kč v súlade s bežnou povinnou sadzbou, ktorá je 15-%. Je to odhad MF DNES. V priemere tak vychádza na jedného milionára daň 220.000 Kč ročne.

 

Vláda Bohuslava Sobotku už avizovala, že solidárnu prirážku spolu so superhrubou mzdou zruší. Od roku 2016 plánuje zaviesť pre "nadstropárov" progresívnu daňovú sadzbu.

 

Vláda Petra Nečasa zaviedla solidárnu prirážku len na roky 2013 až 2015 v rámci znižovania rozpočtového schodku. Do štátnej pokladne podľa dôvodovej správy malo pritiecť navyše ročne okolo dvoch miliárd Kč, realita o vyše 100 % prekročila odhady expertov.

 

S podrobnými informáciami o príjmoch milionárov má finančná správa svoje plány. "Údaje nám pomôžu v analyticko-vyhľadávacej činnosti, pri príprave a následne pri kontrolách. V tejto chvíli neplánujeme nijakú rozsiahlejšiu kontrolnú akciu, ktorá by súvisela so solidárnou daňou," uviedla Petra Petlachová z GFR. V budúcnosti sa môžu využiť napríklad v súvislosti s pripravovaným zákonom o preukazovaní pôvodu majetku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies