Solheim: Je potrebné mať globálne alebo regionálne dohody medzi Britániou a EU

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:10 • 2 min
Solheim: Je potrebné mať globálne alebo regionálne dohody medzi Britániou a EU

BRUSEL - Nový šéf Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Erik Solheim odporúča Británii, aby aj po odchode z EÚ naďalej zlaďovala svoju environmentálnu politikou s politikou Európskej únie. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Podľa Solheima bude totiž dôležité, aby problémy súvisiace so znečisťovaním životného prostredia alebo trestné činy spojené s chránenými zvieratami či otázka invazívnych druhov boli riešené na nadnárodnej úrovni.

 

Nórsky politik a bývalý minister životného prostredia v dnes zverejnenom rozhovore pre britský denník The Guardian Británii odporučil, že aj v prípade brexitu by mala prijať legislatívu EÚ v oblasti ochrany klímy a mala by zachovať aj platné európske smernice týkajúce sa ochrany životného prostredia.

 

"Británia sa môže odvolávať na rozhodnutia EÚ o klíme a riadiť sa týmito rozhodnutiami rovnako ako Nórsko a Švajčiarsko," upozornil Solheim. Pripomenul, že emisie skleníkových plynov v Nórsku sú zahrnuté do európskeho systému obchodovania s emisiami (ETS) a jeho krajina prijala takmer všetky právne predpisy EÚ týkajúce sa životného prostredia.

Podľa jeho slov je aj v prípade straty členstva v EÚ možná úzka spolupráca s úniou v tejto oblasti.

 

Solheim zdôraznil, že pred referendom, počas kampane za brexit, niektorí britskí politici žiadali odstránenie európskych smerníc na ochranu vtákov a chránených biotopov. Takéto výzvy by podľa neho nemali udávať budúci tón politiky Spojeného kráľovstva v oblasti životného prostredia.

 

"Nie je možné chrániť sťahovavých živočíchov, ako sú vtáky, iba v jednom prostredí. Je potrebné mať globálne alebo regionálne dohody," vysvetlil situáciu šéf UNEP, podľa ktorého udržanie pokroku v oblasti životného prostredia si vyžaduje "obrovskú koordináciu v Európe, ktorú iba EÚ môže uskutočniť".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies