Solárne lietadlo vyštartovalo na poslednú etapu cesty okolo sveta

NETKY.SK • 24 Júl 2016, 09:22 • 2 min
Solárne lietadlo vyštartovalo na poslednú etapu cesty okolo sveta

KÁHIRA - Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse 2 sa v noci nadnes vydalo na poslednú etapu svojej cesty okolo sveta.

slovakia

left justify in out

Let z egyptskej Káhiry do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch má potrvať dva dni, informovala agentúra DPA.


Na záverečnej 17. etape letu lietadlo riadi Bertrand Piccard, jeden z dvojice pilotov, ktorí sa počas cesty okolo Zeme v kokpite striedali.


Solar Impulse 2 odštartoval z Káhiry o zhruba 01.30 SELČ s približne polhodinovým meškaním spôsobeným nepriaznivým počasím. Do Egypta s lietadlom 13. júla priletel zo španielskej Sevilly druhý člen pilotného tandemu André Borschberg.


Jednomiestny Solar Impulse 2 začal svoju púť okolo sveta 9. marca 2015 práve v Abú Zabí, metropole Spojených arabských emirátov, kde sa aj jeho cesta skončí. Cieľom projektu je dokázať, že lietadlo sa zaobíde bez fosílneho paliva, teda propagácia tzv. čistých technológií.


Stroj dosahuje rýchlosť 50-100 kilometrov za hodinu. Má vyše 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, v ktorých sa akumuluje energia na let aj počas noci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona