Solárne lietadlo prekonalo ďalší rekord

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 14:26 • 2 min
Solárne lietadlo prekonalo ďalší rekord

BRATISLAVA - Švajčiarsky pilot André Borschberg prekonal s lietadlom na solárny pohon Solar Impulse 2 rekord pre najdlhšie trvajúci sólový let bez dotankovania.

slovakia

left justify in out

Podarilo sa mu to počas aktuálnej etapy cesty okolo sveta z japonskej Nagoje na Havaj, kam by mal doraziť v piatok miestneho času. Doterajší rekord mal hodnotu 76 hodín a 45 minút a vytvoril ho v roku 2006 Američan Steve Fossett počas nonstop letu okolo sveta, ktorý meral 41 467 kilometrov. Borschberg za tento čas prekonal vzdialenosť približne 5500 kilometrov. Celkovo by mal jeho let trvať 120 hodín.

 

Solar Impulse 2 má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti, André Borschberg a Bertrand Piccard, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Ich let okolo Zeme odštartoval 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov. Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Počas tohto letu vytvoril Piccard rekord pre najdlhší neprerušovaný let na solárny pohon, keď preletel 1 468 kilometrov. Ten istý pilot potom vytvoril aj rýchlostný rekord pre solárne lietadlo, keď počas letu z Váránasí do Mandalay v Mjanmarsku dosiahol rýchlosť 216 kilometrov za hodinu. Z Mjanmarska pokračovala trasa do Číny, odkiaľ mal Borschberg za šesť dní bez pauzy preletieť z Nankingu na Havaj. Pre nepriaznivé počasie však musel pristáť v Nagoji, kde lietadlo následne strávilo takmer mesiac. Po Havaji budú ďalšie medzipristátia v USA a buď v južnej Európe alebo Maroku, pričom cieľom je spomínané Abú Zabí. Zastávky využívajú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies