Solárne lietadlo absolvovalo prvú etapu cesty okolo sveta

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 10:07 • 2 min
Solárne lietadlo absolvovalo prvú etapu cesty okolo sveta

BRATISLAVA - Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse-2 absolvovalo v pondelok prvú časť svojej cesty okolo sveta, keď za 13 hodín preletelo z Abú Zabí v Spojených arabských emirátov do ománskeho Maskatu.

slovakia

left justify in out

Lietadlo pilotoval Švajčiar André Borschberg, ktorý sa bude striedať s krajanom Bertrandom Piccardom. Ten v roku 1999 spoločne s Brianom Jonesom absolvoval prvý úspešný let balónom okolo sveta bez medzipristátia.

 


Let Solar Impulse-2 by mal trvať približne päť mesiacov s medzipristátiami v Indii, Mjanmarsku, Číne, na Havaji, v USA a buď v južnej Európe alebo Maroku. Tieto zastávky sa využijú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii. "Som presvedčený, že máme veľmi špeciálne lietadlo, s ktorým sa nám podarí preletieť aj ponad oceány. Možno to bude trvať päť dní a päť nocí, čo bude výzva, ale máme nasledujúce dva mesiace, kým sa dostaneme do Číny, počas ktorých sa na let ponad Tichý oceán pripravíme," uviedol Borschberg pred štartom v Abú Zabí, odkiaľ vyrazil o 7:12 miestneho času (4:12 SEČ). V Maskate pristál o 20:14 (17:14 SEČ). Druhú etapu z Ománu do indického Ahmadábádu absolvuje Piccard, pričom vyštartovať by mal ešte dnes.

 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies