Solárne lietadlo absolvovalo ďalšie dve etapy

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 13:09 • 2 min
Solárne lietadlo absolvovalo ďalšie dve etapy

BRATISLAVA - Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse-2 absolvovalo tento týždeň tretiu a štvrtú etapu svojej cesty okolo sveta, pri ktorej sa dostalo z Indie do Mjanmarska.

slovakia

left justify in out

Pilotom počas stredajšej etapy z Ahmadábádu do Váránasí bol Švajčiar André Borschberg, ktorý sa v kokpite strieda s krajanom Bertrandom Piccardom, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Piccard potom vo štvrtok letel z Váránasí do Mandalay v Mjanmarsku. Počas 1400 kilometrov dlhého letu vytvoril nový rýchlostný rekord pre solárne lietadlo, keď dosiahol rýchlosť 200 kilometrov za hodinu. Predchádzajúci rekord mal hodnotu 175 kilometrov za hodinu.

 


Solar Impulse-2 má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Jeho let okolo Zeme odštartoval 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a trvať by mal približne päť mesiacov: Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Počas tohto letu vytvoril Piccard rekord pre najdlhší neprerušovaný let na solárny pohon. Z Mjanmarska poletí Solar Impulse-2 do čínskeho Čchung-čchingu a následne aj do Nankingu, ďalšie medzipristátia budú potom na Havaji, v USA a buď v južnej Európe alebo Maroku, pričom cieľom je spomínané Abú Zabí. Tieto zastávky sa využijú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona