Solar Impulse pristálo v New Yorku

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 12:59 • 2 min
Solar Impulse pristálo v New Yorku

USA - Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 úspešne absolvovalo piatu časť letu naprieč kontinentálnymi Spojenými štátmi americkými.

slovakia

left justify in out

Štrnástu etapu svojej cesty okolo sveta ukončilo na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku. Švajčiarsky pilot André Borschberg letel z mesta Allentown v Pensylvánii 4 hodiny a 41 minút, pričom prešiel 265 kilometrov. So strojom obletel aj Sochu slobody.


Lietadlo malo do New Yorku odletieť už v pondelok, ale pre nepriaznivé počasie museli piloti André Borschberg a jeho kolega Bertrand Piccard let odložiť. Cesta bola poslednou časťou letu naprieč kontinentálnymi Spojenými štátmi americkými. Z New Yorku sa Solar Impulse 2 vydá na cestu do Európy ponad Atlantický oceán.


Solar Impulse 2 má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti Bertrand Piccard a André Borschberg, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Ich let okolo Zeme odštartoval 9. marca 2015 v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov. Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Nasledovali zastávky v Mjanmarsku a Číne, odkiaľ mal Borschberg letieť priamo na Havaj. Pre nepriaznivé počasie však musel 1. júna pristáť v japonskej Nagoji, kde lietadlo následne pobudlo takmer mesiac. Letom z Nagoje na Havaj vytvoril Borschberg nový rekord pre najdlhšie trvajúci sólový let. Počas tohto letu však došlo k poškodeniu batérií v dôsledku prehriatia a lietadlo museli odstaviť a opraviť. Oprava trvala takmer rok, pričom Solar Impulse 2 sa vydal znova na cestu okolo sveta 21. apríla tohto roka. Deviata etapa trvala dva dni, 14 hodín a 29 minút, počas ktorých Piccard prekonal vzdialenosť viac než štyritisíc kilometrov z Havajských ostrovov do Kalifornie. Ďalšou zastávkou sa stal Phoenix v Arizone, odkiaľ lietadlo smerovalo do Oklahomy, Ohia a Pennsylvanie. Cieľom Solar Impulse 2 je Abú Zabí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona