Šokujúci prieskum: Neverili by ste, aký veľký počet párov medzi sebou zdieľa prístupové heslá

NETKY.SK • 21 Február 2018, 14:35 • 2 min
Šokujúci prieskum: Neverili by ste, aký veľký počet párov medzi sebou zdieľa prístupové heslá

BRATISLAVA - Až 70 % párov zdieľa medzi sebou prístupové heslá do online účtov a digitálnych zariadení. Pre štvrtinu je bežným štandardom, že majú neobmedzený prístup do mobilu alebo tabletu svojej polovičky a pravidelne kontrolujú každú novú aktivitu.

slovakia

left justify in out

Ukázal to prieskum spoločnosti Kaspersky Lab zameraný na sledovanie správania sa partnerov v súvislosti s ich digitálnymi aktivitami. V prieskume až osem z desiatich respondentov zastávalo názor, že páry by mali mať súkromný priestor tak v offline, ako aj online svete. Na druhej strane, pre 70 % z nich má vzťah oveľa vyššiu hodnotu ako súkromie. To zrejme vysvetľuje, prečo sa rovnako 70 % párov priznalo k  vzájomnému zdieľaniu prístupových hesiel alebo PIN kódov do svojich zariadení či k online účtom.

 

Až 26 % má v zariadení svojho partnera uložené súbory intímneho charakteru, ako napríklad textové správy (14 %), fotografie (12 %) alebo dokonca videá (11 %). Týka sa to aj ďalších citlivých informácií finančného charakteru (11 %) alebo pracovných záznamov (11 %).

 

Kým trvá vzťah, táto otvorenosť je prirodzená. Problémy však môžu nastať po rozpade vzťahu, čo potvrdili aj výsledky prieskumu. Až 12 % z tých, ktorí prežili rozchod sa priznalo k tomu, že z pomsty zverejnili online súkromné či intímne informácie o expartnerovi. Rovnako 12 % zámerne poškodilo alebo chcelo poškodiť zariadenie svojho bývalého, 21 % sa zase priznalo k špehovaniu partnera cez online účty, ku ktorým poznali prístupové údaje. V ohrození sú aj finančné úspory – 10 % respondentov v prieskume sa priznalo, že po rozchode obrali svojho ex o peniaze, ku ktorým sa dostali online.

 

Prieskum poukázal aj na výrazné rozdielnosti v správaní medzi mužmi a ženami. Muži sa ukázali ako pomstychtivejší, keď 17 % mužov zverejnilo z pomsty súkromné informácie o svojej bývalej oproti 7 % žien. Rovnako aj vypočítavejší - 17 % mužov zneužilo informácie od expartnerky vo svoj prospech, v porovnaní s 8 % žien. Ženy boli oveľa aktívnejšie pri zbavovaní sa všetkých spomienok, vrátane vymazania informácií týkajúcich sa ich expartnera. Viac ako muži sa tiež venujú špehovaniu expartnera na sociálnych sieťach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies