Šokujúce zistenie: Častice znečisteného vzduchu sa usádzajú v mozgu

NETKY.SK • 7 September 2016, 17:09 • 2 min
Šokujúce zistenie: Častice znečisteného vzduchu sa usádzajú v mozgu

BRATISLAVA - Britskí a mexickí vedci, ktorí skúmali mozgové tkanivo ľudí žijúcich v Mexiku a Manchestri zistili, že častice znečisteného vzduchu sa usádzajú v mozgu. Výsledky ich výskumu poskytujú prvý dôkaz toho, že sa častice magnetitu (oxidu železnato-železitého, pozn. red.) môžu zo znečisteného ovzdušia dostať do mozgu. Štúdiu, v ktorej sa problematike venovali, zverejnili v odbornom magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.

slovakia

left justify in out

“Je to príšerne šokujúce. Keď študujete dané tkanivo, vidíte častice medzi bunkami a po vykonaní magnetickej extrakcie objavíte milióny častíc, milióny v jedinom grame mozgového tkaniva. To je milión príležitostí na jeho poškodenie,“ vyjadrila sa vedúca autorka štúdie Barbara Maher z univerzity v Lancasteri, ktorá predtým skúmala magnetitové častice vo vzorkách vzduchu nazbieraných pri rušnej ceste a elektrárni. Odborníci vo svojom výskume analyzovali mozgové tkanivo 37 ľudí, z ktorých 29 vo veku od troch do 85 rokov pochádzalo z mexickej metropoly známej pre svoje znečistenie. Zvyšných osem patrilo ľuďom od 62 až 92 rokov žijúcich v Manchestri.


Častice magnetitu sa v mozgu nachádzajú aj prirodzene, ale nie vo veľkom množstve a ako zistili experti, od častíc pochádzajúcich zo znečistenia sa líšia aj tvarom. “Sú guľovitého tvaru a okolo ich povrchu sa nachádzajú malé kryštáliky, a vyskytujú sa spolu s inými kovmi ako je platina, ktorá sa nachádza v automobilových katalyzátoroch,“ vysvetlila Maher. “Je to mimoriadny objav. Je to celkom nová oblasť, ktorú treba preskúmať a zistiť, či tieto magnetitové častice spôsobujú alebo zhoršujú neurodegeneratívne ochorenia,“ dodala.


Spomínané častice majú veľkosť približne 200 nanometrov čo je asi o 250-krát menej ako je hrúbka ľudského vlasu. Odborníci predpokladajú, že sa do ľudského organizmu môžu dostať cez nos do čuchového bulbu a odtiaľ cez nervový systém až do kôry predného mozgu. Nečistoty ovzdušia väčších rozmerov sa dostávajú do pľúc alebo krvného obehu. Podľa spoluautora štúdie Davida Allsopa z Lancasterskej univerzity, ktorý sa venuje výskumu Alzheimerovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení, by č

astice mohli byť rizikovým faktorom pri ich vzniku.

 

“Tieto častice tvorí železo a železo je veľmi reaktívne. Takže to takmer isto nejakým spôsobom poškodí mozog. Podieľa sa na tvorbe veľmi reaktívnych molekúl, takzvaných reaktívnych foriem kyslíka, ktoré produkujú oxidačné poškodenia. Vieme, že oxidačné poškodenia sa podieľajú na poškodení mozgu u pacientov s Alzheimerovou chorobou, takže ak máte železo v mozgu, je veľmi pravdepodobné, že narobí škodu. Nemôže to byť neškodné,“ uviedol. Vplyv magnetitu na spomínané ochorenia však vedci zatiaľ nepotvrdili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies