Nové zistenia: Mŕtvych v odstavenom aute v Rakúsku bolo 71, zadržali siedmich prevádzačov

NETKY.SK • 28 August 2015, 16:53 • 2 min
Nové zistenia: Mŕtvych v odstavenom aute v Rakúsku bolo 71, zadržali siedmich prevádzačov

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Utečenecká tragédia na rakúskej diaľnici z Maďarska do Viedne si vyžiadala podstatne viac obetí, ako sa doteraz predpokladalo. Z chladiarenského auta, ktoré našli vo štvrtok (27.8.) odstavené pri obci Parndorf, počas noci na dnes vyniesli vyše 71 tiel, informuje agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu rakúskeho ministerstva vnútra Alexandra Marakovitsa.

slovakia

left justify in out

Rozsiahle pátranie po prevádzačoch zodpovedných za úmrtie desiatok utečencov, ktorých našli vo štvrtok v aute odstavenom na rakúskej diaľnici A4, viedlo k zadržaniu siedmich osôb na území Maďarska. Informoval o tom dnes rakúsky denník Kronen Zeitung.

 

img

 

Podľa údajov denníka sa podarilo zadržať vinníkov tragédie, predpokladá sa však, že osoby stojace v pozadí príslušnej "prevádzačskej mafie" sa nachádzajú v Rumunsku. Šéf polície v spolkovej krajine Burgenland, kde sa vozidlo nachádzalo, tiež potvrdil nárast počtu obetí na 71. Podľa aktuálnych údajov, ktoré odzneli na tlačovej konferencii za účasti rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej, obete tvorí 59 mužov a osem žien, ako aj štyri deti. Vyšetrovatelia predpokladajú, že mŕtvi utečenci by mohli pochádzať so Sýrie, keďže sa medzi nimi našiel sýrsky cestovný doklad, uviedla stanica ORF.

 

img


Aktualizovaný počet obetí je podstatne vyšší ako pôvodný odhad, pri ktorom polícia vychádzala iba z veľkosti vozidla, keďže telá z neho začala vyslobodzovať až po odtiahnutí na iné miesto. Rakúske médiá s poukázaním na viditeľné stopy na vozidle špekulujú, že utečenci sa pred smrťou udusením snažili vyslobodiť.


Rakúska stanica ORF uvádza, že 7,5-tonové auto so slovenskými nápismi vyrazilo na cestu v stredu ráno z Budapešti a na rakúske územie sa dostalo v noci na štvrtok. Riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území ho našli odstavené, vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice.

 

Po utečeneckej tragédii zadržali v Maďarsku aj držiteľa vozidla

Medzi troma prevádzačmi zadržanými v Maďarsku v súvislosti s nálezom odstaveného auta s desiatkami mŕtvych utečencov v rakúskom Burgenlande je osoba vedená ako držiteľ vozidla. Na dnešnej tlačovej konferencii v rakúskom Eisenstadte, ktorú prenášala stanica ORF, o tom informoval šéf burgenlandskej polície Hans Peter Doskozil.

 

Držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, Doskozil identifikoval ako bulharského občana libanonského pôvodu. V súvislosti s utečeneckou tragédiou podľa neho zadržali v Maďarsku aj ďalšieho Bulhara a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na "stopu k osobám v pozadí". Krátkodobo pritom skončilo v rukách maďarskej polície až sedem osôb.

 

Šéf polície v spolkovej krajine Burgenland, kde vozidlo našli vo štvrtok odstavené na diaľnici vedúcej z Maďarska do Viedne, taktiež potvrdil, že kriminalisti v ňom našli až 71 mŕtvych, čo podstatne prevyšuje pôvodné odhady. Obete tvorí 59 mužov a osem žien, ako aj štyri deti - dievča a traja chlapci vo veku okolo desiatich rokov.

 

 

Rakúski vyšetrovatelia našli medzi mŕtvymi sýrsky cestovný doklad, z čoho usudzujú, že skupina mohla pochádzať zo Sýrie. Príčinu smrti, ktorou bolo zrejme udusenie, zatiaľ oficiálne nepotvrdili, rovnako ako ani dohady o snahe utečencov dostať sa z auta von, čomu podľa médií nasvedčujú stopy na stenách skriňovej nástavby.

 

Podľa ORF sa podarilo zistiť, že auto s utečencami vyrazilo na cestu v stredu ráno z Budapešti. Doskozil však označil za potvrdené, že v odstavnom zálive pri obci Parndorf stálo najmenej 24 hodín. Ešte predtým vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice, čo majú teraz potvrdiť alebo vyvrátiť súdni lekári.

 

Maďarská polícia: V utečeneckej tragédii nie je podozrivý žiadny občan Maďarska

Príslušníci Pohotovostnej jednotky maďarskej polície zadržali troch občanov Bulharska a jedného občana Afganistanu v súvislosti so štvrtkovým nálezom nákladného auta so 71 mŕtvymi utečencami v Rakúsku na diaľnici A4. Informovalo o tom agentúru MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

 

Podľa ORFK medzi podozrivými nie je žiadny občan Maďarska. Rakúska polícia predpoludním uviedla, že v Maďarsku zadržali dvoch občanov Bulharska a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na "stopu k osobám v pozadí".

 

Na tlačovej konferencii v rakúskom Eisenstadte šéf burgenlandskej polície Hans Peter Doskozil oznámil, že držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, identifikovali ako bulharského občana libanonského pôvodu.

 

Šéf polície v spolkovej krajine Burgenland, kde vozidlo našli vo štvrtok odstavené na diaľnici vedúcej z Maďarska do Viedne, taktiež potvrdil, že kriminalisti v ňom našli až 71 mŕtvych, čo podstatne prevyšuje pôvodné odhady. Obete tvorí 59 mužov a osem žien, ako aj štyri deti - dievča a traja chlapci vo veku okolo desiatich rokov.

 

 

Pellegrini: Prevádzači musia byť tvrdo potrestaní

„Obe krajiny zdieľajú rovnaké postoje v otázkach zahraničnej politiky, ako aj v európskych otázkach. Spolu podporujeme krajiny západného Balkánu v ich integrácii do EÚ, stotožňujeme sa v podpore koncepcie individuálnych práv pre príslušníkov národnostných menšín aj v pozícii ku Kosovu," priblížil Pellegrini. Okrem toho sa partneri venovali aj situácii na Ukrajine či otázke spolupráce v oblasti energetiky a inovatívnej ekonomike. 


Pellegrini takisto hovoril aj o problémoch spojených s migráciou. Myslí si, že ak sa nepodarí nájsť dobré riešenie, Európska únia bude čeliť jednej z najväčších humanitárnych kríz od druhej svetovej vojny. Zároveň ostro odsúdil čin prevádzačov, pri ktorom podľa dnešných informácii zomrelo 71 mužov, žien a detí v dodávke pri rakúskom Pandorfe blízko slovenských hraníc. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme znemožnili zneužívať zložitú situáciu utečencov pašeráckymi skupinami, ktoré na nich zarábajú a ktoré sú ich dokonca schopné pripraviť aj o život. Všetci, ktorí sa na takýchto špinavých obchodoch podieľajú, musia byť tvrdo potrestaní, bez ohľadu na to, v ktorej krajine sa takýto incident môže stať," zdôraznil šéf slovenského parlamentu.

 

 

Migranti z auta by mohli uniknúť iba so sekerou, tvrdí expert

Konštrukcia vozidla, ktoré viezlo 71 migrantov v Rakúsku, je mimoriadne masívna. Nožom ani inými reznými nástrojmi nemali migranti žiadnu šancu dostať sa z hermeticky uzatvoreného priestoru, povedal pre spravodajský server Origo.hu Dániel Hidegkúty z firmy, ktorá sa špecializuje na stavbu a opravu chladiarenských vozidiel.

 

Migranti, ktorí zahynuli za tragických okolností, by mali šancu uniknúť z nákladového priestoru iba v prípade, ak by mali sekeru. Konštrukcia stien, ktoré sú hrubé desať centimetrov a ktoré sú vyrobené z umelej hmoty a sklolaminátu, iným nástrojom odolá.

 

Steny sú podľa experta vyplnené izolačnou penou a okolo dverí je gumené tesnenie, ktorého úlohou je hermeticky uzatvoriť vnútorný priestor - teda zabezpečiť, aby nebola ani jedným smerom výmena vzduchu.

 

 

Pri preprave tovaru je potrebná takáto konštrukcia kvôli tomu, aby studený vzduch z nákladového priestoru neunikol a aby energetická náročnosť chladenia bola čo najnižšia. "V kamióne s plachtou by mali migranti podstatne väčšiu šancu na útek a pri preplnenom nákladovom priestore by sa neboli udusili," dodal Hidegkúty.

 

Na margo mohutného mechanizmu zámkov na dverách, ktoré je možné otvoriť iba zvonka a aj to iba dvoma rukami, povedal, že dvere musia pri týchto vozidlách ostať zatvorené aj v prípade, keď sa pri nehode uvoľní tovar.

 

Rakúsko očakáva vydanie štyroch v Maďarsku zadržaných osôb

Prokuratúra v Eisenstadte predpokladá, že štyri v Maďarsku zadržané osoby podozrivé z podielu na tragickom úmrtí 71 migrantov v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland budú vydané na trestné stíhanie do alpskej republiky.

 

Troch Bulharov, vrátane jedného libanonského pôvodu, a jedného občana Afganistanu s maďarským dokumentom totožnosti zadržali na základe európskeho zatykača vydaného prokuratúrou v Eisenstadte a práve to by podľa slov jej hovorkyne Vereny Strnadovej pre tlačovú agentúru APA malo indikovať ich vydanie do Rakúska. To by mal byť zásadne zmysel európskeho zatykača, poznamenala s tým, že maďarská strana, prirodzene, preskúma, či tomu v danom prípade vyhovie.

 

Hovorkyňa prokuratúry súčasne potvrdila, že formálne kauzu vyšetrujú naďalej všetkými smermi, od prevádzačstva cez úmyselné všeobecné ohrozenie s následkom úmrtia až po podozrenie z vraždy.

 

Šéf burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil dnes informoval, že v odstavenom vozidle sa našli mŕtve telá 59 mužov a ôsmich žien, ako aj štyroch detí - dievčaťa a troch chlapcov vo veku okolo desiatich rokov.

 

Medzi telami nešťastníkov narazili kriminalisti i na sýrsky cestovný doklad, z čoho usudzujú, že skupina mohla pochádzať zo Sýrie. Príčinu smrti, ktorou bolo zrejme udusenie, zatiaľ oficiálne nepotvrdili, rovnako ako ani dohady o snahe utečencov dostať sa z auta von, čomu podľa médií nasvedčujú stopy vo vnútri vozidla.

 

Maďarské Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) korigovalo pôvodné informácie o zadržaní troch podozrivých a spresnilo, že medzi štvoricou podozrivých nie je žiadny občan Maďarska.

 

Držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskej firme HYZA, identifikovali ako bulharského občana libanonského pôvodu, uviedla rakúska polícia.

 

ORFK nezverejnilo miesto zadržania podozrivých, ale informovalo o domových prehliadkach vo viacerých lokalitách a zhabaní rôznych materiálov.

Hovorca maďarskej generálnej prokuratúry Géza Fazekas pre MTI uviedol, že prokuratúra sa týmto prípadom zaoberá prioritne, dozor nad vyšetrovaním je v kompetencii Okresnej prokuratúry v Kecskeméte.

 

img

 

Začali sa súdne pitvy zosnulých migrantov, podrobnosti nie sú známe

So súdnymi pitvami desiatok obetí prevádzačstva, ktoré sa vo štvrtok našli v odstavenom chladiarenskom vozidle neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, sa dnes začalo za účasti súdnych lekárov z Viedne.

 

Informovala o tom tlačová agentúra APA, ktorej sa však zatiaľ nepodarilo zistiť ani miesto, kde procedúra so 71 obeťami prebieha, ani koľko súdnych lekárov sa na nej podieľa, ani ako vyzerá harmonogram práce zainteresovaných.

 

Šéf súdnej medicíny v rakúskej metropole Daniele Risser odkázal na krízový štáb polície a neposkytol žiadne ďalšie informácie.

Rakúska polícia na príslušné otázky zatiaľ nereagovala.

 

Pracovisko Lekárskej univerzity vo Viedni, zodpovedné za komunikáciu s médiami, potvrdilo iba začiatok súdnych pitiev, avšak bez akýchkoľvek ďalších podrobností.

 

Pred piatimi rokmi rakúske médiá informovali o obnovení činnosti modernizovanej Súdnej medicíny vo Viedni po dvojročnej prestávke. Zlepšenie profesionálnych možností a pracovných podmienok, respektíve urýchlenie práce súdnych lekárov si vynútilo podľa vtedy zverejnených informácií investíciu vo výške milióna eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona