Šokujúce zistenia! Bruselské letisko čelí vážnym bezpečnostným nedostatkom

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 09:42 • 2 min
Šokujúce zistenia! Bruselské letisko čelí vážnym bezpečnostným nedostatkom

BRUSEL - Pred teroristickými útokmi na bruselskom letisku Zaventem útočníci vyslali "zvedov", aby otestovali bezpečnostné opatrenia na letisku. Uviedli to dnes belgické denníky La Derniere Heure a Het Belang van Limburg s odkazom na otvorený list letiskovej polície.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa rovnakého zdroja medzi zamestnancami letiska Zaventem je najmenej 50 sympatizantov teroristickej skupiny Islamský štát (IS).

 

"Niektorí ľudia podozriví z toho, že sa zúčastnili bojov v Sýrii, prišli na letisko ako falošní turisti. Nahlásili sme ich prítomnosť, ale nevieme, ako bolo naložené s týmito informáciami," uvádza sa v správe letiskovej polície, ktorá bola vypracovaná v stredu 30. marca - osem dní po výbuchoch v priestore letiskovej haly.

 

Letiskovú políciu znepokojilo zistenie, že medzi zamestnancami letiska je dosť "podozrivých osôb", u ktorých sa po hlbšej previerke zistilo, že ide o "ostrých chlapcov", ktorí sú vyznávačmi radikálnej moslimskej ideológie.

 

"Ešte aj dnes je najmenej 50 stúpencov Islamského štátu, ktorí pracujú na letisku. Majú bezpečnostný odznak a prístup do kokpitu lietadla," upozornila letisková polícia. Policajti v otvorenom liste potvrdili, že v minulosti bol bezpečnostný odznak zhabaný viacerým podozrivým zamestnancom, zrejme však nie všetkým. Ide najmä o zamestnancov obchodov v priestore letiska, členov upratovacích čiat a manipulátorov s batožinou.

 

Predseda policajnej odborovej centrály SLFP Vincent Gilles v tejto súvislosti médiám prezradil, že "nemálo zamestnancov" letiska "jasalo" po novembrových teroristických útokoch v Paríži.

 

Letisková polícia v otvorenom liste pre svojich nadriadených vyjadrila nespokojnosť s tým, čo nazýva "nezvládnutie bezpečnosti na letisku Zaventem". Policajti v rámci bezpečnostných opatrení pre medzinárodné letisko požadujú zriadenie rýchlej zásahovej policajnej jednotky, otvorenie pobočky federálnej polície na letiskách, ktorá by mala na starosť vybavovanie sťažností a riešenie trestných činov na letisku, a zavedenie pravidelných hliadok.

 

Letisková polícia upozornila, že je "relatívne vysoký" podiel pracovníkov s kriminálnou minulosťou, ktorí pôsobia napríklad ako manipulátori s batožinou alebo sa pohybujú v "citlivých" oblastiach letiska. Podľa jej odporúčania treba zaviesť prísnejší skríning pracovných odznakov, aktívne monitorovanie problémových zamestnancov a prepustenie tých, ktorí boli spájaní s terorizmom.

 

Policajti z letiska upozornili, že odkedy bola v krajine zvýšená úroveň teroristických hrozieb, takmer každý deň svojim nadriadeným na letisku hlásili nedostatky v oblasti bezpečnosti.

 

Policajná odborová centrála SLFP dnes večer upozornila, že vstupuje do štrajkovej pohotovosti kvôli bombovým útokom z 22. marca. Rozhodnutie padlo po rokovaniach medzi zástupcami odborov a predstaviteľmi ministerstva vnútra a spravodlivosti.

 

"Opatrenia navrhované zo strany úradov sú nedostatočné a nespĺňajú očakávania pracovníkov letiskovej polície," uvádza sa v stanovisku SLFP.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies