Šokujúce výsledky prieskumu: Mladí ľudia najviac dôverujú Kotlebovcom

NETKY.SK • 8 December 2016, 14:38 • 2 min
Šokujúce výsledky prieskumu: Mladí ľudia najviac dôverujú Kotlebovcom

BRATISLAVA – Mladí Slováci vo veľkom podporujú Kotlebou stranu ĽS Naše Slovensko (ĽSNS). Mladí podporujú aj jej šéfa Mariána Kotlebu. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil Inštitút pre verejné otázky (IVO).

slovakia

left justify in out

Zo štúdie IVO vyplýva, že najväčšiu podporu spomedzi politických strán má Kotlebova ĽSNS. Tieto sympatie výrazne prevyšujú podporu, ktorú strana získala v parlamentných voľbách.

 

V štúdii sa IVO zameralo na populáciu od 18-39 rokov. Až 23,5% z nich by volilo práve ĽSNS. Stranu väčšinou podporujú ľudia s nižším vzdelaním a z menších miest.

 

img

 

Mladým podľa IVO najviac imponujú návrhy ako zníženie poslancov v parlamente, obmedzenie sociálnych dávok pre Rómov, ale aj ich kritika na momentálny stav štátneho zriadenia. Okrem týchto postojov má veľkú podporu napríklad aj vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO.

 

"V prostredí mladých ľudí viac ako tretina sympatizuje s aktivitami, konkrétnymi krokmi, programom a hodnotami Kotlebovej LSNS. Aj samotný líder strany Marián Kotleba má medzi mladými pomerne vysokú podporu (30 percent) ktorá prevyšuje súčasnú podporu strany," povedal analytik IVO Marián

 

Štúdia IVO má názov Mladí ľudia v kyberpriestore - šance a riziká pre demokraciu a inštitút ju realizoval vďaka podpore Nadácie ESET. Podľa štúdie má až 84% mladých skúsenosť s nenávisťou na internete. Zistili však, že až 76% mladých na „hejterov“ nereaguje.

 

"Najväčšia časť (33 percent) z tých, ktorí nevystúpia aktívne proti prejavom nenávisti v internetovom prostredí, zachová pasivitu preto, lebo konanie "hejterov" považuje za prejav slobodnej vôle. Ďalších 28 percent neurobí nič, lebo to podľa nich nemá význam a 15 percent si takéto správanie nevšíma, lebo mu nepripisuje dôležitosť," povedal Velšic.

 

S prejavmi nenávisti sa najčastejšie stretávajú na sociálnych sieťach, či v diskusiách pod príspevkami na internetových médiách.

 

IVO spolupracoval pri prieskume s agentúrou FOCUS a spolu oslovili 1083 ľudí vo veku 18-39 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies