Šokujúce výsledky konroly: Akvapark Galandia bola hrozbou pre návštevníkov od začiatku

NETKY.SK • 18 Január 2016, 14:25 • 2 min
Šokujúce výsledky konroly: Akvapark Galandia bola hrozbou pre návštevníkov od začiatku

GALANTA – Akvapark Galandia v Galante zostane aj naďalej pre verejnosť zatvorený. Podľa podrobného statického posudku hrozí havária konštrukcie objektu, ktorá by mohla ohroziť životy a zdravie návštevníkov.

slovakia

left justify in out

Pri výstavbe okrem iného neboli dodržané normy v prípade oceľových konštrukcií, strecha sa môže v prípade zaťaženia napríklad snehom náhle zrútiť. Informoval o tom primátor Galanty Peter Paška s tým, že teraz zistené nedostatky vznikli už pri projektovaní a výstavbe objektu. Galandia je zatvorená od 11. decembra minulého roku. Objekt bol však podľa Pašku hrozbou pre ľudí od samého začiatku, o čom podľa neho vedel bývalý primátor, mestskí poslanci a dozorná rada spoločnosti Galandia.

 

Zatiaľ nie je jasné, koľko by sanácia objektu stála, primátor Paška však je za rekonštrukciu. "Chcem Galandiu opraviť, pretože nie je vhodné mať takúto ruinu na okraji mesta. Mojou ambíciou je dať to do poriadku, aby mohla Galandia slúžiť obyvateľom Galanty,“ povedal Paška. Na stredu zvolal mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva, na ktorom sa majú poslanci situáciou zaoberať. Okrem toho mieni primátor navrhnúť okamžité odvolanie členov dozornej rady mestskej spoločnosti Galandia, ktorá zabezpečuje prevádzku akvaparku.

 

Galandia bola v prevádzke od leta roku 2007. Celkové náklady na výstavbu kúpaliska s celoročnou prevádzkou a kapacitou až 2 400 návštevníkov za deň dosiahli približne osem miliónov eur, zhruba polovicu galantská radnica získala z európskych fondov. Keďže radnica sa zaviazala prevádzkovať akvapark najmenej 15 rokov, reálne hrozí, že časť peňazí bude musieť vrátiť. Do Galanty sa prichádzalo kúpať ročne viac ako 100-tisíc návštevníkov, z toho asi päť percent obyvateľov mesta. Ešte pred zatvorením bolo na kúpalisku zamestnaných 23 ľudí, traja už dostali výpoveď, osud ďalších závisí od toho, ako sa ku kauze postaví mestské zastupiteľstvo.

 

Na možné problémy so statikou upozornili pracovníci, ktorí vykonávali v objekte energetický audit. Primátor Paška v tejto súvislosti upozornil, že aj keď sa akvapark prezentoval ako termálne kúpalisko, kde mala byť na vyhrievanie vody využívaná prírodná termálna voda, v skutočnosti to tak nebolo. Voda bola vyhrievaná elektrickou energiou, čo spôsobovalo vysoké prevádzkové náklady. "O tom som sa dozvedel, až keď som sa stal primátorom, bolo to pre mňa šokujúce,“ skonštatoval Paška.

 

V súvislosti so statikou Galandie podal na polícii trestné oznámenie poslanec František Gaulieder, ako aj dozorná rada Galandie. Peter Paška po zhromaždení ďalších podkladov podá tiež trestné oznámenie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona