Šokujúce odhalenie: Terapeut mal zneužívať dievčatá v resocializačnom zariadení v Galante!

NETKY.SK • 12 September 2016, 16:43 • 2 min
Šokujúce odhalenie: Terapeut mal zneužívať dievčatá v resocializačnom zariadení v Galante!

BRATISLAVA - Slovenskom rezonuje šokujúci prípad o pomeroch v resocializačnom zariadení v Galante. Terapeut mal sexuálne zneužívať mladé dievčatá.

slovakia

left justify in out

TV Markíza odvysielala reportáž o pomeroch v spomínanom zariadení v Galante. Mladá Natália v nej opisuje ako ju mal terapeut sexuálne zneužiť. V rozhovore povedala, že nebola jediná, ktorú mal zneužívať, čo v rozhovore potvrdilp aj ďalšie dievča.

 

Natália povedala ako sa v štrnástich dostala do zlej partie a začala drogovať. Brala marihuanu a pervitín. Po roku sa dostala do spomínaného zariadenia v Galante. Tam sa stretla s terapeutom ktorý bol sám preliečený narkoman. Raz večer prišiel za ňou do izby a zistila, že pomohol viacerým dievčatám utiecť. Potom ju zavolal na cigaretu, že si idú spolu zapáliť. Potom prišiel do izby a vyspala sa s ním, opisuje Natália v rozhovore. Sľúbil jej, že bude mať v zariadení nejaké výhody. 

 

Natália povedala, že pohlavný styk mal aj s viacerými chovankami. Vraj ich opil a vyspal sa s nimi. “Ja som bola dosť opitá, tak mi to bolo všetko jedno. Potom začali aj mňa vyzliekať a skončila som takisto ako ony.”

 

Premiér Robert Fico podľa vlastných slov cez víkend hovoril s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) a zároveň boli na ministerstve „významné porady“. Dnes v parlamente to pre médiá uviedol premiér Fico. Postup tých, ktorí sa v tejto veci majú vyjadrovať, považuje predseda vlády za absolútne štandardný.


„Určite viete, že cez víkend z objektívnych dôvodom mnohí ľudia neboli tam, kde mali byť. Teraz hovorím predovšetkým o samotnom zariadení, ľudia boli na výlete,“ povedal Fico k medializovanému prípadu. Podľa vlastných slov počas víkendu aj dnes ráno hovoril s ministrom Richterom. „Je potrebné, aby sa minimálne preverilo, či toto súkromné zariadenie spĺňa všetky podmienky akreditácie. Minister ma ubezpečil, že pokiaľ nájdu akékoľvek pochybenia tohto súkromného zariadenia, tak akreditáciu odoberú,“ vyhlásil Fico. 


Pokiaľ ide o súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní, treba podľa neho poskytnúť maximálnu súčinnosť, keďže sa hovorí o vážnych podozreniach z trestnej činnosti. „Na rozdiel od opozície, ktorá ako obyčajne mlátila prázdnu slamu a strašila, celý víkend všetci pracovali. Dnes ráno boli významné porady na ministerstve práce. Na ľudskoprávnom výbore poskytuje minister práce Richter ďalšie detaily. Rovnako očakávam vyjadrenia orgánov činných v trestnom konaní. Ja považujem postup tých, ktorí sa v tejto veci majú vyjadrovať, za absolútne štandardný,“ uzavrel premiér. 

 

Richter a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič neskôr oznámili, že do resocializačného strediska mieri hĺbková kontrola. Začne sa v utorok (13.9.) a pokračovať bude aj po návrate chovancov zariadenia z Chorvátska na Slovensko. Na prieskumy do zariadení, nielen toho galantského, sa chystá detská komisárka Viera Tomanová. Do ústredia práce by sa zas mal pozrieť ľudskoprávny výbor.

 

"Zajtra nastupuje akreditačná komisia, kontrola ministerstva práce, ústredia práce," povedal Richter, ktorý odmieta, že by jeho rezort nekonal. "My ako ministerstvo nastupujeme," vyhlásil s tým, že polícia dnes už vypočúvala. "Konajú aj orgány činné v trestnom konaní. Tu sa koná," zdôraznil minister.

 

Kritizuje politikárčenie opozície. "Nebolo možné v priebehu víkendu robiť viac, ako sa robilo, vzhľadom na to, že chovanci sú teraz v Chorvátsku," povedal Richter s tým, že Natália nevycestovala a je v inom zariadení, kde má zabezpečenú opateru. Minister trvá na tom, že všetci zainteresovaní majú záujem prípad riešiť. Nepovedal, či vie garantovať, že v Chorvátsku chovancov zariadenia nezneužívajú alebo im napríklad nenalievajú alkohol.

 

"Mali by byť v bezpečí," uviedla Tomanová, ktorá sa podľa vlastných slov radila s políciou. "Šéfovia zariadenia by mali zabezpečiť, aby sa nič nestalo," doplnila. Zároveň avizovala kontrolu v galantskom zariadení a v ďalších. "Najneskôr v stredu pôjde do zariadenia a nebude to len toto jedno zariadenie," povedala. Edita Pfundtnerová z Mosta-Híd informovala, že prípad monitoruje ministerstvo spravodlivosti a bude žiadať informácie od sudkyne.

 

Opozícia chcela vedieť, ako konalo ministerstvo práce a ústredie práce po tom, čo sa dozvedeli o podozreniach. Hoci minister Richter hovorí o podnete jednej matky, opozícia upozorňuje, že ide o viacero prípadov. "Je tu viac prípadov a podozrení," tvrdí Natália Blahová zo SaS. Opozícia sa tiež pýta, ako je možné, že galantské stredisko má naďalej akreditáciu, keď už aj jeho šéf Peter Tománek potvrdil, že maloletá Natália mala v zariadení sex.

 

"Nepreverovala som podmienky akreditácie, nemôžem sa k tomu vyjadriť, kým si to nepreverím," povedala Tomanová. Ministerstvo práce hovorí tiež o podmienkach akreditácie a opakuje, že na stredisko sa pozrie aj akreditačná komisia. Tomanová zdôraznila, že na to, aby sa takéto prípady neopakovali, musí mať zariadenie opatrenia. Pokiaľ k takémuto činu dôjde, zodpovednosť podľa nej nesie zariadenie.

 

Tománek sa dnes po rokovaní výboru nevyjadril, hoci už predtým pre Týždeň potvrdil, že k sexu s maloletou došlo. Mal ho označiť za "sex na rozlúčku". Zatiaľ toto tvrdenie nevyvrátil, ani nijako nekomentoval. Médiá odkázal na utorkovú tlačovú konferenciu.

 

Blahová v piatok (9.9.) na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante. Viaceré kompetentné orgány ku kauze avizovali, že sa vyjadria dnes.

 

Prípadom sa bude zaoberať aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorej kancelária prijala dnes v tejto súvislosti podnet. Ombudsmanka o tom informovala na dnešnom stretnutí s novinármi.

 

"Podnet sa týka zaobchádzania s deťmi v tomto zariadení," informovala Dubovcová. Podľa nej ide o vôbec prvý podnet týkajúci sa tohto centra smerom k verejnému ochrancovi práv. "Budeme sa ním zaoberať pravdepodobne na mieste, ale aj v iných inštitúciách," oznámila s tým, že najprv ju bude zaujímať, aký postoj zaujme v tejto veci generálna prokuratúra, polícia a detská komisárka.

 

"Pre mňa nie je prekvapením, že niečo také vyplávalo na povrch," komentovala Dubovcová informácie poslankyne parlamentu Natálie Blahovej (SaS). Štát podľa ombudsmanky zlyháva v oblasti ochrany práv detí opakovane. Upozornila, že štátne inštitúcie sú nastavené formalisticky a dieťa je často akoby len prostriedkom na získanie štátnych zdrojov.

 

Verejný ochranca práv riešil doteraz podnety týkajúce sa reedukačných zariadení. Prípad sexuálneho násilia v nich zatiaľ nezaznamenal, potvrdilo sa však zlé zaobchádzanie s deťmi. "Kritizovali sme celkové nastavenie reedukačných domovov, ako fungujú, aké majú podmienky podľa zákona," priblížila Dubovcová, ktorá kritizovala napríklad aj možnosť dať dieťa na 24 hodín na samotku alebo obmedzené a nekvalitné vzdelávanie v týchto zariadeniach.

 

Blahová v piatok (9.9.) na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante.

 

Do prípadu vstúpila ja Generálna prokuratúra (GP) SR, ktoré nariadila preskúmať zákonnosť doterajšieho vyšetrovania a vykonanie prokurátorskej previerky v samotnom centre. O prijatých opatreniach dnes na brífingu informoval námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. „Je to poľutovaniahodná situácia, pretože takýmto resocializačným zariadeniam má byť prioritné to dobro, to blaho, psychický a fyzický vývoj maloletého,“ uviedol.

„Je veľmi nešťastné, že sme sa dostali do takejto situácie a musím povedať, že orgány činné v trestnom konaní majú predovšetkým represívnu úlohu, to znamená, my starostlivo posúdime všetky protiprávne konania a prijmeme z toho také závery, ktoré budú možnože aj podkladom na nejakú legislatívnu zmenu, alebo aj personálne zmeny,“ doplnil.

Námestník generálneho prokurátora oznámil, že GP nariadila podriadeným krajským prokuratúram v Trnave a Trenčíne, aby preskúmali zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov činných v trestnom konaní, a to v prípade dvoch trestných vecí, kde bolo zastavené trestné stíhanie pre podozrenie z trestných činov znásilnenia a sexuálneho zneužívania. Krajskí prokurátori majú vykonať skutkovo-právne analýzy trestných vecí a predložiť ich GP na preskúmanie.

Krajskej prokuratúre (KP) v Trnave bola tiež nariadená správová povinnosť ohľadom trestného konania pre podozrenie z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby, ktoré bolo začaté minulý mesiac. KP v Trnave dostala za úlohu vykonať previerku stavu zákonnosti v resocializačnom centre. Uskutoční sa hneď po kontrole ministerstva práce, ktoré bude preverovať akreditáciu centra.

Šufliarsky vysvetlil, že prokurátor sa bude počas previerky rozprávať s chovancami centra bez prítomnosti ďalších osôb. GP napokon podľa jeho slov zabezpečí preverenie všetkých súvisiacich podozrení z protiprávnych konaní proti maloletej osobe, ako údajnej obeti domáceho násilia, ako aj proti redaktorke TV Markíza ako údajnej obeti vyhrážok pre prípravu reportáže o resocializačnom centre.

Námestník GP doplnil, že orgány činné v trestnom konaní nebudú poskytovať bližšie informácie o stave vyšetrovania. Dôvodom je, že poškodenými sú maloleté osoby a je potrebné dbať na ochranu ich záujmov, čo ukladá Trestný poriadok a medzinárodná zmluva.

O prípady tyranských praktík na chovankyniach jedného z resocializačných zariadení sa zaujíma aj prezident SR Andrej Kiska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies