Šokujúce informácie o lietadle Germanwings: Kopilot vymkol kapitána a úmyselne havaroval!

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 19:07 • 2 min
Šokujúce informácie o lietadle Germanwings: Kopilot vymkol kapitána a úmyselne havaroval!

PARÍŽ – Jeden z pilotov nemeckého lietadla, ktoré v utorok havarovalo vo francúzskych Alpách, počas letu opustil kokpit a nebol schopný sa doň vrátiť. V stredu to uviedol americký denník The New York Times, ktorý sa odvoláva na údajný obsah nahrávky z nájdeného zvukového záznamníka.

slovakia

left justify in out

Francúzsky vyšetrovateľ Brice Robin dnes poskytol šokujúce detaily z posledných desiatich minút z kokpitu lietadla predtým ako Airbus A320 nemeckej spoločnosti Germanwings narazil do Francúzskych Álp.

 

Podľa Robina dvadsaťosemročný nemecký kopilot Andreas Günter Lubitz vymkol kapitána lietadla po tom, čo opustil kokpit. Potom použil letecký monitorovací systém a nastavil lietadlo tak, aby klesalo – to sa dá spraviť jedine manuálne.

 

Druhý pilot podľa neho nevyslal žiadne volanie o pomoc. Zo zachovaného záznamu čiernej skrinky v kokpite vyplýva, že komunikácia počas prvých 20 minút letu prebiehala normálne.

 

img

 

„Jeho úmysel bol jasný – zničiť lietadlo,“ povedal vyšetrovateľ. Kapitán, ktorého nemecké médiá označujú ako otca dvoch detí Patricka S., sa pýta kopilota na vstup, ale nikto mu neodpovedá.  "Ten chlap vonku jemne klope na dvere a nedostáva žiadnu odpoveď". "Potom búcha na dvere silnejšie a stále nič. Nie je vôbec žiadna odpoveď. Môžete počuť, ako sa snaží dvere vyvaliť," uviedol vyšetrovateľ a dodal, že celý čas bolo počuť kopilota dýchať.

 

„Nebol to dych človeka, ktorý by bojoval o život. Nepovedal ani slovo. V kokpite bolo po celých desať minút úplné ticho,“ opísal posledné momenty v kokpite Robin a dodal: „Nemyslím si, že by si pasažieri niečo uvedomovali až do poslednej chvíle, pretože na nahrávke je počuť krik len pár sekúnd pred nárazom.“ Nemal dôvod to urobiť, nemal dôvod nepustiť do kokpitu prvého pilota a nemal dôvod nereagovať na volanie kontrolnej veže, povedal Robin. Nie je však považovaný za teroristu, dodal.

 

Andreas Günter Lubitz bol nováčik

Druhý pilot havarovaného lietadla spoločnosti Germanwings bol u nej zamestnaný od septembra 2013. Až do nešťastia mal nalietaných 630 hodín, uviedol dnes hovorca Lufthansy, materskej spoločnosti Germanwings. Predtým, ako sa zamestnal u nízkonákladových aerolínií, absolvoval školu pre pilotov dopravných lietadiel v Brémach. Ďalšie podrobnosti o druhom pilotovi Lufthansa zatiaľ nezverejnila. Spoločnosť Germanwings už predtým oznámila, že kapitán lietadla bol veľmi skúsený pilot. Za sebou mal viac ako desať rokov u Lufthansy a Germanwings a s Airbusom A320 nalietal vyše 6000 letových hodín.

 

Airbus nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings, ktorý smeroval z Barcelony do Düsseldorfu, narazil do zeme po niekoľkominútovom klesaní z bežnej letovej výšky, pričom zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Udalosť predstavuje najtragickejšiu leteckú katastrofu vo Francúzsku za posledné desaťročia. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies