Šokujúca správa: Deti z domova na zámku Wilhelminenberg desaťročia zneužívali

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 11:15 • 2 min
Šokujúca správa: Deti z domova na zámku Wilhelminenberg desaťročia zneužívali

VIEDEŇ - Tisícky detí sa v priestoroch viedenského zámku Wilhelminenberg stali počas desaťročí obeťami svojvôle, brutálneho zneužívania zo strany vychovávateľov a iných osôb.

slovakia

left justify in out

Izolované deti boli v uzavretom systéme duchovného a telesného násilia vydané napospas páchateľom. Vedenie mesta i politici vedeli o pomeroch v domove v plnom rozsahu najneskôr od 60. rokov. Napriek množstvu sťažností zo strany rodičov i úradov pre mládež sa však nič nestalo.

To sú ohromujúce poznatky z dnes oficiálne prezentovanej 344-stranovej správy špeciálnej odbornej komisie, ktorú v roku 2011 zriadili s cieľom objasniť túto temnú kapitolu novodobých rakúskych dejín. Experti skúmali dejiny detského domova od roku 1948 až do jeho uzavretia v roku 1977.

Grémium pod vedením historičky Barbary Heligeovej si vypočulo v 140 rozhovoroch útrapy niekdajších chovancov zariadenia. "Mali sme byť ešte vďační, že sme dostali najesť a neskončili ako židia v plyne, veď nemáme žiadnu hodnotu, sme iba samé malé pobehlice a deti alkoholikov," citovala slová jedného z nich tlačová agentúra DPA.

Chovanci museli bez odporu akceptovať bitku, dievčatá boli znásilňované vychovávateľmi v prítomnosti iných, stávalo sa však, že deti sa poskytovali na zneužitie cudzím osobám. Správa hovorí o masívnom sexuálnom zneužívaní.

Komisia vyzvala dnes mesto Viedeň, aby sa poškodeným ospravedlnilo. Ďalej oznámila, správu dostane prokuratúra, ktorá sa bude zaoberať trestnoprávnymi aspektmi kauzy. Odborníci sú však pesimistickí ohľadom potrestania skutočných vinníkov. Sťažuje to čiastočne nedostatok údajov, čiastočne nekonkrétne spomienky poškodených, ako aj likvidácia všetkých spisov po uzavretí zariadenia.

Viedeň uvoľnila na odškodnenie obetí z domova 31,5 milióna eur, z nich 21,1 milióna sa už vyplatilo. O odškodnenie sa doteraz prihlásilo 1713 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona