Šokujúca pravda o balenej vode, je naozaj zdravšia ako tá z kohútika?

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 18:06 • 2 min
Šokujúca pravda o balenej vode, je naozaj zdravšia ako tá z kohútika?

Čoraz viac Slovákov míňa veľké množstvo peňazí na balenú vodu, džúsy či sladené nápoje s vierou, že sú kvalitnejšie, čistejšie a zdravšie ako obyčajná pitná voda z vodovodu. Aká je však pravda? Je naozaj balená voda vhodnejšia na konzumáciu ako tá z vodovodu?

slovakia

left justify in out

Voda na Slovensku

 

Slovensko je jedna z mála krajín, ktoré majú dostatočné množstvo pitnej vody, ktorá patrí medzi najkvalitnejšie na svete. Viac ako 84% pitnej vody na Slovensku pochádza z podzemných zdrojov. Podzemné vody sú často neupravované, pretože ich kvalita je v súlade s normami i bez úpravy.

 

Napriek týmto faktom si Slováci kupujú balenú minerálnu vodu, ktorá je často menej kvalitná a zdravá, ako tá z vodovodu. Špecialisti neodporúčajú, aby minerálne vody tvorili viac ako 50% z celkového denného príjmu vody, v prípade silne mineralizovaných vôd obmedziť príjem na maximálne 0,5L za deň. Minerálne vody, ktoré sa podieľajú na celkovej spotrebe nápojov takmer polovičným podielom, sú zdrojom rôznych telu prospešných látok, no ich nadmerná konzumácia by mohla človeku uškodiť, poprípade spôsobiť zdravotné problémy ako napríklad obličkové kamene, hypertenziu či vysoký cholesterol. 

 

Čo môže ovplyvniť kvalitu vody?

 

Často kladenou otázkou je aj kvalita vody, ktorá sa cez vodovodné potrubia po napojení na vodný zdroj dostáva do Vášho kohútika. Môže sa kvalita vody zhoršiť putovaním cez potrubie? Napriek tomu, že vodárenské a hygienické spoločnosti kvalitu vody neustále kontrolujú, sa jej kvalita môže znížiť putovaním cez potrubie. Najmä pri starých domoch sa do vody môžu cez skorodované potrubia dostať nečistoty, ktoré znížia kvalitu vody a spôsobia nemalé problémy. Ďalším faktom je, že 75% vody na Slovensku tvorí tvrdá voda, ktorá spôsobuje vznik vodného kameňa a tak môže poškodzovať rôzne spotrebiče alebo znehodnotiť vyprané oblečenie. 

 

Vodné filtre = istota kvality

 

Jednou z možností v takýchto prípadoch je zakúpenie vodného filtra, ktorý zabezpečí stopercentnú čistotu vody. Pri výbere vhodného filtra sme poprosili o radu odborníka zo svojho oboru, pána Eugena Márona zo spoločnosti High Luxury, ktorá poskytuje klientom už vyše 10 rokov kvalitné nie len vodárenské, ale aj plynárenské a elektroinštalačné služby.

 

Pána Maróna sme sa opýtali, aké typy filtrácií sú vhodné pre bežné domácnosti a ich výhody. „Z dôvodu, že na Slovensku je pitná voda kvalitná, nie je za potreby kupovať komplikované filtračné zariadenia. Jemná filtrácia je vyhovujúca vo väčšine prípadov, ak rozbor vody neukáže zvýšené znečistenie vody.“ vysvetľuje pán Máron. „Jemná filtrácia zabezpečí odstránenie nežiaducich látok z vody, likviduje vodný kameň a zaručí chutnú a osviežujúcu vodu.“

 

Piť či nepiť? To je otázka.

 

Vďaka priaznivým geografickým podmienkam máme vody dostatok, no netreba zabúdať na kontrolu jej kvality, ktorú môžeme zabezpečiť používaním filtra. Jeho výhodou je aj obmedzenie používania plastových fliaš, ktoré zaťažujú našu planétu. Už nebudete musieť zbytočne vyhadzovať veľké množstvo peňazí za balené vody, za čo Vám poďakuje nie len Vaša peňaženka ale aj matka Zem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies