Šokovaní američania: V Kalifornii sa objavili smrtiace tropické komáre!

NETKY.SK • 31 Október 2013, 06:25 • 2 min
Šokovaní američania: V Kalifornii sa objavili smrtiace tropické komáre!

LOS ANGELES - Výskyt tropických komárov prenášajúcich potenciálne smrteľné choroby, akými sú horúčka dengue či žltá zimnica, vyvolala v Kalifornii obavy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že od prvého výskytu komárov s vedeckým menom Aedes aegypti v kalifornskej oblasti Central Valley v júni tohto roku neboli hlásené žiadne prípady nakazenia nimi prenášanými chorobami, v prípade ich premnoženia by podľa amerických úradov mohli predstavovať vážne zdravotné riziko pre najzaľudnenejší americký štát.

Ako sa Aedes aegypti dostal do Kalifornie zostáva, záhadou. Je možné, že bol privezený v kvetináčoch cudzokrajných rastlín alebo v iných malých nádobách s vodou, povedal Tim Phillips z agentúry pre kontrolu bacilonosičov. Pôvodom z tropických a subtropických oblastí, Aedes aegypti sa okrem Kalifornie objavil už aj na Havaji, v Arizone, Texase a v juhovýchodných častiach Spojených štátov, hlavne na Floride.  

"Dúfame, že sa nám podarí vyhubiť ich, aj keď to bude náročné. Teraz nás zaujíma, či prežije zimné mesiace v Kalifornii," povedala Vicki Kramerová z úradu verejného zdravotníctva.

Pre túto chvíľu je riziko nákazy v Kalifornii nízke. Podľa expertov by k infikovaniu zdravého človeka mohlo dôjsť až potom, ako by komár uhryzol už infikovaného človeka a nákazu na zdravú osobu preniesol. Aj keď sa už v tomto roku na Floride, Havaji a Texase vyskytli lokálne prípady horúčky dengue, všetkých 183 prípadov nákazy, vyskytujúcich sa v Kalifornii od roku 2010 bolo zistených u ľudí vracajúcich sa z Latinskej Ameriky, Ázie alebo Afriky. Žltá zimnica je v Kalifornii ešte vzácnejšia. Posledný známy prípad nákazy je z roku 1999.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je celosvetovo v súvislosti s horúčkou dengue každoročne hospitalizovaných približne 500.000 ľudí, pričom 2,5 percenta postihnutých zomiera. Ročný počet prípadov žltej zimnici na svete sa odhaduje na 200,000, z čoho 30.000 prípadov končí smrťou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies