Šok v najväčšej nemocnici v Portoriku: Hepatitídou typu A sa nakazilo 26 zamestnancov

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 07:00 • 2 min
Šok v najväčšej nemocnici v Portoriku: Hepatitídou typu A sa nakazilo 26 zamestnancov

SAN JUAN - V najväčšej portorickej verejnej nemocnici prepukla hepatitída typu A, nazývaná aj choroba špinavých rúk.

slovakia

left justify in out

Infekčným ochorením sa podľa miestnych zdravotníkov nakazilo až 26 zamestnancov nemocnice Centro Médico ležiacej v štvrti Río Piedras v metropole San Juan, uviedla dnes agentúra AP.

 

Riaditeľ portorickej lekárskej služby Irving Jiménez uviedol, že hepatitídou typu A sa zamestnanci nemocnice nakazili pravdepodobne z jedla, ktoré si všetci kúpili u pouličného predavača, ktorý nemal platné povolenie. Zdravotníci však dodali, že vírusom sa doposiaľ neinfikovali nijakí pacienti zmienenej nemocnice.

 

Hepatitída typu A je vysoko prenosné infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal pečene. Prenáša sa priamym fekálno-orálnym kontaktom s nakazenou osobou, ale aj kontaminovanou pitnou vodou či jedlom.

 

Príznakmi ochorenia sú napríklad únava, vracanie, ale aj žlté sfarbenie spojiviek a kože, ktoré môže pretrvať aj niekoľko týždňov. Inkubačná lehota vírusu je 15 až 50 dní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona