Šok! Nemecký reprezentant urobil radikálne rozhodnutie, jeho slová budú mnohých bolieť

NETKY.SK • 23 Júl 2018, 10:51 • 2 min
Šok! Nemecký reprezentant urobil radikálne rozhodnutie, jeho slová budú mnohých bolieť

LONDÝN - Nemecký futbalista Mesut Özil sa rozhodol ukončiť pôsobenie v reprezentačnom tíme. Dvadsaťdeväťročný "špílmacher" anglického Arsenalu Londýn bol v uplynulých týždňoch pod paľbou kritiky za to, že sa ešte pred MS 2018 v Rusku spolu s tímovým kolegom Ilkayom Gündoganom nechal odfotografovať s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

slovakia

left justify in out

Özil ako hlavný dôvod ukončenia reprezentačnej kapitoly uviedol rasizmus a nespravodlivé zaobchádzanie s ním. Prostredníctvom sociálnych sietí vysvetlil, že sa cíti byť nechcený v národnom tíme, zároveň obvinil nemeckých politikov a časť tamojšej spoločnosti z rasizmu.

Mesut Özil účinkoval v tíme "Nationalelf" od roku 2009. Zúčastnil sa na troch svetových (2010, 2014, 2018) a dvoch európskych (2012, 2016) šampionátoch. Na MS 2014 v Brazílii bol jedným z najlepších hráčov turnaja a výraznou mierou prispel k celkovému triumfu Nemcov. Z JAR 2010 sa vrátil s bronzovou medailou.

"Keď víťazíme, tak som Nemec a keď prehráme, tak som prisťahovalec. Napriek tomu, že v Nemecku platím dane, podporujem školstvo a vyhral som v jeho drese majstrovstvá sveta, v tamojšej spoločnosti ma neakceptovali. Aké sú kritériá byť správnym Nemcom, ktoré nespĺňam? Moji kamaráti Lukas Podolski a Miroslav Klose nikdy nepočúvali, že sú nemeckí Poliaci, tak prečo ja som nemecký Turek? Je to o Turecku alebo o tom, že som moslim? Narodil som sa a vyrastal v Nemecku, tak prečo ma neberú za Nemca," uvádza sa v rozsiahlom Özilovom liste.

"Nebudem reprezentovať Nemecko, kým budem pociťovať rasizmus a neúctu. Nosil som náš dres s hrdosťou a vzrušením, ale teraz to tak necítim. Učiniť toto rozhodnutie bolo veľmi ťažké, ale keďže vysokí predstavitelia Nemeckého futbalového zväzu so mnou zaobchádzali tak ako zaobchádzali, nerešpektovali moje turecké korene a egoisticky ma využívali na svoju politickú propagandu, to už bolo na mňa priveľa. Nie preto hrám futbal. Rasizmus nesmie byť akceptovaný," dodal niekdajší hráč Werderu Brémy či Realu Madrid.
 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona