Vrak lietadla EgyptAir sa našiel, príčin havárie môže byť viacero

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 18:29 • 2 min
Vrak lietadla EgyptAir sa našiel, príčin havárie môže byť viacero

KÁHIRA - Tridsať Egypťanov a 15 Francúzov bolo medzi 59 cestujúcimi nezvestného dopravného lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa v noci nadnes stratilo z radarov počas letu z Paríža do Káhiry. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na údaje EgyptAir. Vyšetrovatelia nevylučujú teroristický útok!

slovakia

left justify in out

V zozname pasažierov letu let MS804 figurujú aj dvaja Iračania a po jednom občanovi z Alžírska, Belgicka, Británie, Čadu, Kanady, Kuvajtu, Portugalska, Saudskej Arábie a Sudánu.

 

Pri havárii egyptského lietadla zahynuli aj Kuvajťan, Egypťan aj muž z Čadu

 

Kuvajtské ministerstvo zahraničných vecí identifikovalo Kuvajťana, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou dnes zahynul pri páde lietadla spoločnosti EgyptAir do Stredozemného mora.

 

Ministerstvo vo vyhlásení dnes popoludní uviedlo, že nezvestným pasažierom je Abdul Muhsín al-Mutajrí. Ďalšie podrobnosti o mužovi neposkytlo. Kuvajt je v súvislosti s haváriou stroja v kontakte s egyptskými úradmi, dodalo ministerstvo.

 

Medzi pasažiermi nezvestného letu sa nachádzal aj nemenovaný študent, ktorý bol na výcviku vo francúzskej vojenskej škole a letel po úmrtí matky domov za svojou smútiacou rodinou v Čade. Muž chcel vyjadriť sústrasť rodine a poskytnúť jej útechu.

 

Ďalším pasažierom letu bol Egypťan vracajúci sa domov po liečbe vo Francúzsku, uviedli dvaja jeho šokovaní priatelia, ktorí prišli na parížske letisko Charlesa de Gaulla. "Trhá mi to srdce," povedal jeden z priateľov.

 

Na parížske letisko prichádzali ďalší cestujúci, ktorí čakali na let do Káhiry o 15.45 h. Väčšina opýtaných pôsobila pokojne a novinárom povedala, že nemá zmysel zrušiť kvôli strachu cestu - hoci mnohí priznali, že sú vystrašení.

 

img

 

Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry. Potvrdili to dnes predstavitelia egyptského civilného letectva, ktorých citovala agentúra AP.

 

Piloti lietadla

 

 

 

Lietadlo vyštartovalo z parížskeho Letiska Charlesa de Gaulla v stredu o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt nad Stredozemným morom dnes o 02.45 h SELČ, keď sa už nachádzalo v egyptskom vzdušnom priestore.

 

img

 

Pilot lietadla podľa agentúry Reuters nevyslal núdzový signál a posledný krát komunikoval s dispečermi 10 minút pred tým, ako lietadlo, letiace vo výške 11.280 metrov, zmizlo z radarov. Stalo sa tak zhruba 280 kilometrov od egyptského pobrežia.

 

 

Egyptu pri pátraní po nezvestnom lietadle asistuje aj Grécko.

 

 

Grécky minister obrany Panos Kammenos, ktorého citovala agentúra AP, povedal, že lietadlo pred zmiznutím z radarov prudko manévrovalo a potom náhle stratilo výšku. Podľa Kammenosa sa lietadlo v čase incidentu nachádzalo 16-24 kilometrov za hranicou egyptského vzdušného priestoru a letelo vo výške 11.277 metrov.

 

"Lietadlo urobilo obrat o 90 stupňov doľava a potom o 360 stupňov doprava a potom kleslo z 11.277 metrov na 4572 metrov a následne vo výške 3048 metrov zmizlo z radaru," povedal Kammenos.

 

Podľa gréckeho úradu pre civilné letectvo let Airbusu A320 spoločnosti EgyptAir prebiehal bez problémov až do chvíle, keď mali riadenie letu prevziať egyptskí dispečeri. Keammenosove vyjadrenia sú prvým náznakom toho, čo sa mohlo stať, keď lietadlo vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru a jeho riadenie mala prevziať veža v Káhire.

 

Je pravdepodobnejšie, že príčinou havárie lietadla bol teroristický útok

 

Pravdepodobnosť, že príčinou dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir bol teroristický útok, je väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Vyhlásil to egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí, keď odpovedal na otázku novinára na tlačovej konferencii v egyptskej metropole Káhira.

 

Minister dodal, že nechce vyvodzovať závery, ale analýza poukazuje na terorizmus ako pravdepodobnejšiu príčinu pádu stroja.

 

Egyptské pátracie lietadlo našlo dva oranžové predmety v mori, 370 km od Kréty

 

Egyptské pátracie lietadlo lokalizovalo dva oranžové predmety, ktoré podľa presvedčenia odborníkov pochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir. To sa dnes nadránom podľa doterajších predpokladov zrútilo do Stredozemného mora. Informáciu dnes oznámil nemenovaný predstaviteľ gréckej armády.


Predstaviteľ podľa agentúry AP spresnil, že predmety sa našli 370 kilometrov juhovýchodne od gréckeho ostrova Kréta v oblasti, ktorá už patrí pod kontrolu egyptského letového dispečingu.
Jeden predmet mal obdĺžnikový tvar, dodal predstaviteľ.

 

Valls: V súvislosti s lietadlom EgyptAir nemožno vylúčiť nijakú hypotézu

 

V súvislosti s pravdepodobnou haváriou lietadla Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, let MS804, ktoré sa dnes v egyptskom vzdušnom priestore zrútilo do Stredozemného mora, nemožno vylúčiť "nijakú hypotézu", uviedol francúzsky premiér Manuel Valls.

 

 

 

Nemenovaní egyptskí predstavitelia zodpovední za civilné letectvo potvrdili, že lietadlo skutočne havarovalo. "Možnosť, že lietadlo havarovalo, bola potvrdená," citovala agentúra AP uvedených predstaviteľov, ktorí poskytli vyjadrenie len pod podmienkou anonymity, keďže nemali oprávnenie komunikovať s médiami.

 

img

 

Airbus podľa nich nepristál na žiadnom z letísk v danom regióne. Prebiehajúce pátranie sa - ako uviedli - teraz sústreďuje na hľadanie trosiek stroja.

 

Informácie citovaných činiteľov sa zatiaľ nepodarilo overiť z iných zdrojov. Egyptský premiér Šaríf Ismáíl s odvolaním sa na miestny úrad pre civilné letectvo zdôraznil, že na oficiálne potvrdenie havárie je zatiaľ priskoro. Dodal, že v tomto prípade nemožno vylúčiť teroristický útok, uviedla agentúra Reuters.

 

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL Valls povedal, že Francúzsko je pri pátraní po nezvestnom lietadle spolupracovať s egyptskými civilnými a vojenskými leteckými úradmi.

 

Pre príbuzných cestujúcich, ktorí sa v čase nehody nachádzali na palube havarovaného lietadla, zriadili francúzske úrady krízové centrum na parížskom letisku Charlesa de Gaulla.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande už v súvislosti s haváriou lietadla hovoril so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattáhom Sísím.

 

Egyptský airbus hľadajú lode a lietadlá z Británie, Grécka, Francúzska

 

Británia posiela vojenskú loď a lietadlo do spoločnej pátracej operácie, ktorej cieľom je nájsť nezvestné lietadlo spoločnosti EgyptAir. Podľa egyptských predstaviteľov havarovalo dnes skoro ráno do východnej oblasti Stredozemného mora.


Britský minister obrany Michael Fallon povedal, že vyslal podpornú loď RFA Lyme Bay kráľovských námorných síl, ktorá sa nachádza v Stredozemnom mori. Minister vyslal aj lietadlo C-130 Hercules zo základne Akrotiri na Cypre, aby pomohlo pri pátraní. "Sme pripravení poskytnúť ďalšiu pomoc," dodal Fallon.


Británia oznámila, že medzi 66 ľuďmi na palube Airbusu A320, ktorý smeroval z Paríža do Káhiry, mala jedného svojho občana.


Grécko má v pohotovosti ponorku, ktorá sa zúčastňuje na cvičení NATO približne 160 kilometrov od predpokladanej oblasti dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir. Oznámil to grécky minister obrany Panos Kammenos a dodal, že v prípade potreby možno využiť aj stíhačku F-16 umiestnenú na ostrove 


Grécko už poskytlo do pátracej a záchrannej operácie fregatu námorných síl, dve vojenské transportné lietadlá a lietadlo vybavené rádiolokátorom.


Egypt, ktorý riadi celú operáciu, vyslal vojenské transportné lietadlo C-130 a dve stíhačky F-16.


Francúzsko poskytuje podporné lietadlá námorných síl typu Falcon, dodal grécky minister obrany Kammenos. Jedno z týchto francúzskych prieskumných lietadiel sa nachádzalo v Stredozemnom mori, kde monitorovalo migrantov plaviacich sa do Európy. Paríž poskytne aj člny a zrejme i loď.


Grécko sa takisto skontaktovalo so Spojenými štátmi a Ruskom. Americká strana ponúkla pomoc v podobe podporných lietadiel a Grécko ponuku prijalo.


Severoatlantická aliancia je takisto ochotná pomôcť pri pátraní po havarovanom lietadle EgyptAir, ktoré v noci nadnes zmizlo z radarov nad Stredozemným morom. Na úvod dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli to uviedol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.


Podľa Stoltenberga NATO má v Stredozemnom mori niekoľko plavidiel, a to aj v oblasti gréckych ostrovov, kde údajne lietadlo zmizlo. Lode aliancie sa tam podieľajú na spoločnej misii s EÚ s cieľom zabrániť nelegálnemu prevádzaniu migrantov.


Na palube havarovaného lietadla EgyptAir pravdepodobne neboli Slováci

 

Na palube dopravného lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré v noci nadnes havarovalo počas letu z Paríža do Káhiry, pravdepodobne neboli občania Slovenskej republiky. Viac sa dočítate TU!

 

EgyptAir popreli nález trosiek nezvestného lietadla pri gréckom ostrove

Správy o tom, že sa neďaleko gréckeho ostrova Karphatos, v blízkosti Kréty, našli trosky nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir, nie sú pravdivé. Oznámili to dnes uvedené aerolínie.

"Spoločnosť EgyptAir sa skontaktovala s príslušnými orgánmi v Grécku, ktoré nepotvrdili platnosť tejto informácie," dodali aerolínie vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra DPA. 

 

Trosky lietadla sa našli

Viceprezident leteckej spoločnosti EgyptAir Ahmad Ádil dnes pre spravodajskú televíziu CNN povedal, že sa našli trosky dosiaľ nezvestného lietadla, ktoré sa podľa doterajších predpokladov skoro ráno zrútilo do Stredozemného mora.

 

"Našli sme vrak," povedal Ádil v exkluzívnom interview reportérke CNN Christianne Amanpourovej. "Je toľko dôvodov, prečo mohlo lietadlo spadnúť z oblohy a havarovať. V tomto štádiu nemáme žiadne vysvetlenie. Potrebujeme ďalšie vyšetrovanie," dodal viceprezident EgyptAir.

 

Článok budeme v priebehu dňa aktualizovať.

 

Letecké nehody v roku 2016

Havarovalo dopravné lietadlo spoločnosti EgyptAir, let MS804. Lietadlo vyštartovalo z parížskeho Letiska Charlesa de Gaulla v stredu o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt nad Stredozemným morom dnes o 02.45 h SELČ, keď sa už nachádzalo v egyptskom vzdušnom priestore.

Na palube lietadla sa nachádzalo 56 cestujúcich a desať členov posádky.

 

Chronológia vybratých leteckých nešťastí vo svete v roku 2016:

18. mája 2016 – AFGANISTAN – sedem obetí

Na juhu Afganistanu havarovalo azerbajdžanské nákladné lietadlo, pričom zahynulo sedem z deviatich osôb na palube. Lietadlo havarovalo počas štartu z vojenského letiska neďaleko mesta Laškargáh, metropoly provincie Helmand.       

 

20. apríla 2016 - ČESKO - jedna obeť

Havária lietadla typu Cessna 150, ku ktorej došlo pri juhočeských Strakoniciach, si vyžiadala život pilota. Ten zahynul na mieste nešťastia, neprežil početné zranenia. Telo pilota, ktorý bol na palube sám, bolo zaklinené vo vraku stroja.

 

13. apríla 2016 - PAPUA NOVÁ GUINEA - 12 obetí

Dvanásť ľudí zahynulo na palube malého lietadla, ktoré sa pokúsilo pristáť na Papue-Novej Guinei. Lietadlo spoločnosti Sunbird Aviation sa zrútilo popoludní v močiari tesne pred pristávacou dráhou v meste Kiunga v strednej časti krajiny. Všetci ľudia na palube vrátane 31-ročného austrálskeho pilota zahynuli.

 

29. marca 2016 - KANADA - sedem obetí

Životy všetkých siedmich osôb na palube si vyžiadala havária malého súkromného lietadla, ku ktorej došlo na súostroví Magdalen Islands v kanadskej provincii Quebec. Zahynuli piati pasažieri a dvaja piloti.

 

25. marca 2016 - MAĎARSKO - dve obete

Dve obete si vyžiadal pád malého lietadla v Peštianskej župe v Maďarsku. Stroj mal pristáť na letisku v meste Gödöllö, približne 31 kilometrov severovýchodne od Budapešti. Lietadlom leteli dvaja ľudia, obaja zahynuli.

 

19. marca 2016 - RUSKO - 62 obetí

Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy. Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737-800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka, oznámili aerolínie FlyDubai. Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky.

 

13. marca 2016 - BOLÍVIA - sedem obetí

Sedem ľudí zahynulo a 15 utrpelo zranenia, keď sa malé lietadlo zrútilo na trh v severnej Bolívii. Na mieste nešťastia, kam sa zbehli stovky ľudí, vypukol rozsiahly požiar.

 

29. februára 2016 - RUSKO - jedna obeť

Počas cvičného letu sa v Rusku zrútilo bojové lietadlo Su-25. Pilot zahynul na mieste. K havárii došlo v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Stroj nebol vybavený žiadnymi zbraňami a zrútil sa v neobývanej oblasti.

 

26. februára 2016 - NEPÁL - dve obete

Malé lietadlo s 11 ľuďmi na palube havarovalo v hornatej oblasti na západe Nepálu. O život prišli dvaja piloti jednomotorového lietadla.

 

24. februára 2016 - NEPÁL - 23 obetí

Všetkých 23 osôb na palube zahynulo pri havárii menšieho civilného lietadla, ktoré sa zrútilo v horskej oblasti stredného Nepálu. V lietadle typu DHC-6 Twin Otter spoločnosti Tara Air sa okrem trojčlennej posádky nachádzalo 20 pasažierov a traja členovia posádky. S výnimkou dvoch Kuvajťanov boli všetci cestujúci občanmi Nepálu.

 

29. januára 2016 - AUSTRÁLIA - tri obete

Traja ľudia zahynuli pri páde malého osobného lietadla do Tichého oceánu pri austrálskom pobreží. Lietadlo odštartovalo z letiska Moorabbin a zrútilo sa pri pobreží mesta Barwon Heads v severovýchodnom zväzovom štáte Viktória.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona