Sojuz priviezol na ISS troch nových astronautov

NETKY.SK • 26 September 2013, 09:35 • 2 min
Sojuz priviezol na ISS troch nových astronautov

MOSKVA - Ruská kozmická loď Sojuz s trojčlennou posádkou sa dnes ráno úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

slovakia

left justify in out

Sojuz odštartoval v stredu večer z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Po takmer šesťhodinovom lete dorazil k orbitálnej základni, kde sa o 04.25 h SELČ spojil s ruským výskumným modulom Poisk. 

Ruská federálna kozmická agentúra pri súčasnej misií Sojuzu po tretí raz použila zrýchlený letový manéver, ktorý skracuje cestu zo Zeme na ISS z približne dvoch dní na niekoľko hodín.

Vesmírna loď priviezla na základňu troch nových členov posádky - ruských kozmonautov Olega Kotova a Sergeja Riazanského a amerického astronauta Michaela Hopkinsa. Trojica sa pripojila k súčasnej trojčlennej posádke ISS a strávia vo vesmíre päť a pol mesiaca. Súčasťou ich misie bude výstup do otvoreného vesmíru s olympijskou pochodňou pred zimnými hrami v ruskom Soči, ktoré sa začnú vo februári 2014. Pochodeň dovezú na ISS v novembri, z bezpečnostných dôvodov však počas výstupu nebude zapálená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies