Šojgu považuje situáciu v Európe za výbušnú a vyžaduje rozhodnutia o jej deeskalácii

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 13:32 • 2 min
Šojgu považuje situáciu v Európe za výbušnú a vyžaduje rozhodnutia o jej deeskalácii

MOSKVA – Situácia v Európe je výbušná a vyžaduje rozhodnutia o jej deeskalácii. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu na moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

„Situácia v Európe je vo všeobecnosti výbušná, čo si vyžaduje konkrétne kroky na jej deeskaláciu. Ruská strana navrhla niekoľko opatrení. Napríklad išlo o presun vojenských cvičení aliancie od ruských hraníc,“ povedal.

 

img

 

Možno vás zaujme: Stranu Jednotné Rusko do parlamentných volieb povedú ministri Šojgu a Lavrov

 

Podľa Šojgua, ďalší návrh obsahuje vyhlásenie Ruskej federácie týkajúce sa moratória na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe. „Takéto rakety sú obzvlášť nebezpečné pre obyvateľstvo európskych krajín, pretože môžu byť vybavené ako konvenčnými, tak aj jadrovými hlavicami. Ich umiestnenie v Európe vráti situáciu, keď boli Európania rukojemníkmi konfrontácie medzi ZSSR a USA,“ poznamenal minister obrany.

 

Šojgu tiež potvrdil pripravenosť vypracovať opatrenia na zabezpečenie transparentnosti na obnovenie dôvery a odstránenie vzájomných obáv, najmä pokiaľ ide o rakety 9M729 údajne rozmiestnené v Kaliningradskej oblasti a univerzálne odpaľovacie zariadenia MK-41 na amerických základniach protiraketovej obrany v Rumunsku a Poľsku. Podľa ministra je tiež potrebné zlepšiť právny rámec na prevenciu incidentom pri činnostiach posádok lietadiel a lodí.

 

Určite si prečítajte: V Rusku vytvorili bojové roboty s umelou inteligenciou!

 

Šojgu je navyše presvedčený, že niektoré európske krajiny majú záujem na eskalácii konfliktu s Ruskom a uchytila sa tendencia k väčšej vojenskej konfrontácii. „Severoatlantický blok zvyšuje počet vysoko pripravených zoskupení, ktoré vypracúvajú trasy pre operatívny presun vojsk k hraniciam spojeneckých krajín Ruska a Bieloruska,“ zdôraznil minister a dodal, že typickým príkladom sú cvičenia Defender-Europe, na ktorých praktizovali útočné operácie na východnom krídle Aliancie.

 

img

 

Šojgu poznamenal, že bezpečnostná situácia v Európe do značnej miery závisí od postavenia USA. „Akým smerom sa bude vyvíjať situácia v Európe, a to aj v oblasti kontroly zbraní, vo veľkej miere závisí od Spojených štátov,“ uviedol, a podotkol, že výsledky nedávneho stretnutia v Ženeve medzi prezidentmi Ruska a USA potvrdili dôležitosť obnovenia strategického dialógu.

 

Podľa Šojgua sa v tejto oblasti nahromadilo veľa problémov, pri riešení ktorých je potrebné zohľadniť obavy a záujmy každej strany. Experti ruského ministerstva obrany sú pripravení zapojiť sa do tejto práce.

 

Minister tiež poukázal na to, že prístup NATO k spolupráci s Ruskom nepomáha znižovať napätie. „Na samite NATO, ktorý sa konal 14. júna v Bruseli, sa potvrdila transformácia bloku z regionálneho na globálne vojensko-politické spojenectvo, ktorého hlavnou úlohou je ovládnuť Rusko a Čínu,“ povedal Šojgu.

 

img

 

Podľa ministra, rozhodnutia prijaté na summite NATO o zvýšení vojenských výdavkov členských štátov a zlepšení potenciálu jadrového odstrašenia, upevnia vojenskú konfrontáciu v Európe na celé roky. Šojgu tiež poznamenal, že pokračuje zintenzívnenie vojenských aktivít aj v Arktíde.

 

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies