SOI robila kontrolu na predaj cigariet mladým do 18 rokov

NETKY.SK • 6 Október 2016, 14:07 • 2 min
SOI robila kontrolu na predaj cigariet mladým do 18 rokov

BRATISLAVA – Mládeži do 18 rokov predali pri kontrole Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) tabakové výrobky v 83 prípadoch z 282 kontrolných nákupov, čo predstavuje 29,43 %. "Klesli sme tento rok oproti minulému roku s porušeniami o 6 % a dostávame sa na úroveň roku 2014," zhodnotila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová.

slovakia

left justify in out

Kontrola inšpekcie prebehla od 15. augusta do 2. septembra tohto roka. Figuranti SOI, ktorí si skúsili kúpiť cigarety v predajniach, boli rozdelení do dvoch kategórií, a to vo veku od 11 do 15 rokov a vo veku 16 a 17 rokov. Inšpekcia kontrolovala predaj cigariet v 192 malých predajniach a v 90 predajniach obchodných reťazcov.

 

Z kontroly teda vyplynulo, že pri počte 83 prípadov protizákonne predaných tabakových výrobkov mladistvým išlo v 18 prípadoch o predaj cigariet osobám vo veku od 11 do 15 rokov a v 65 prípadoch to bolo vo vekovej kategórii 16- a 17-ročných. Predaj cigariet mladistvým pritom kontrolóri zaznamenali v 24 prípadoch v obchodných reťazcoch a v 59 prípadoch to boli malé predajne.

 

Malé prevádzky však treba podľa SOI pochváliť, a to predovšetkým novinové stánky, ktoré sa zlepšili z minuloročných 30 % porušení na tohtoročných 20 %. "Treba veľmi pochváliť aj čerpacie stanice, ktoré sa zlepšili z minuloročných 52 % na súčasných 29 %," vyčíslila Machútová.

 

Naďalej sú však pre inšpekciu rizikové prevádzky verejného stravovania, hostince a kaviarne. "Tam naozaj každá druhá kontrola znamenala pozitívny nález a teda 50-% porušenia. Naozaj nie je výnimkou, že v hostincoch a kaviarňach si pokojne kupovali cigarety 11- a 12-ročné deti," opísala Machútová. Na budúci rok sa preto zrejme inšpekcia pozrie práve na takéto prevádzky.

 

Z regionálneho hľadiska zaznamenali kontrolóri najhorší výsledok v Trnavskom kraji, kde cigarety predali maloletým v 48,28 % prípadov. Trnavský kraj bol pritom podľa Machútovej vlani vyhodnotený ako najlepší kraj. Dlhodobo si však podľa nej dobré výsledky udržuje východné Slovensko. Najlepšie dopadol Prešovský kraj s 10,34 % prípadmi porušenia zákona.

 

Táto kontrolná akcia sa robila v spolupráci so Zväzom obchodu a cestovného ruchu SR, so Slovenskou alianciou moderného obchodu a so Slovenským združením pre značkové výrobky ako gestormi projektu spoločenskej zodpovednosti Na veku záleží. Jeho cieľom je zamedzenie predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies