SOHR: Turecko zastrelilo na hranici so Sýriou už 163 utečencov vrátane 31 detí

NETKY.SK • 6 December 2016, 14:26 • 2 min
SOHR: Turecko zastrelilo na hranici so Sýriou už 163 utečencov vrátane 31 detí

BEJRÚT - Tureckí vojaci úmyselne zabili sýrskych civilistov, ktorí sa prekročením hraníc s Tureckom snažili uniknúť pred ozbrojeným konfliktom vo svojej vlasti. Počet obetí incidentov na sýrsko-tureckej hranici sa tým zvýšil na 163, vrátane 31 detí, uviedlo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

slovakia

left justify in out

Posledné incidenty sa odohrali uplynulý pondelok, a to na troch miestach spoločných štátnych hraníc, spresnilo SOHR. O život pri nich prišlo sedem civilistov. SOHR vo svojej správe upozorňuje, že turecká hranica je pre väčšinu sýrskych utečencov de facto neprekročiteľná od prvého štvrťroku minulého roku, aj keď Ankara opakovane deklaruje, že je otvorená. V Turecku momentálne žije vyše dvoch miliónov utečencov zo Sýrie.

 

SOHR však upozorňuje na to, že streľba na hraniciach a správy o fyzickom násilí voči sýrskym utečencom, ku ktorým došlo v posledných 18 mesiacoch, svedčí o tom, že existuje "rozhodnutie brániť sýrskym utečencov vo vstupe na turecké územie". SOHR preto vyzýva turecké úrady, aby otvorili bezpečné koridory pre sýrskych utečencov - "tak ako ich otvára aj pre ozbrojencov".

 

Turecko je jedným z kľúčových spojencov sýrskych ozbrojených opozičných skupín a niektorým z nich umožňuje prechádzať cez svoje územie a pôsobiť na tureckom území. Cez ľahko priechodnú spoločnú hranicu so Sýriou sa roky darilo prechádzať extrémistom, ktorí sa potom pridávali k ozbrojeným skupinám.

 

SOHR, ktoré sídli v Londýne, ale v Sýrii má sieť svojich aktivistov a informátorov, vyzvalo dnes súčasne OSN a EÚ vyvinúť tlak, aby Turecko zmenilo svoju politiku voči utečencom snažiacim sa uniknúť pred vojnou. Naliehajú tiež na Ankaru, aby stíhala vojakov, ktorí na hranici strieľajú do utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies