SOHR podozrieva sýrsky režim z použitia toxického plynu

NETKY.SK • 5 Február 2018, 08:58 • 2 min
SOHR podozrieva sýrsky režim z použitia toxického plynu

DAMASK - Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v pondelok vyslovilo podozrenie, že sýrska armáda pri vojenskej operácii v meste Sarákib v provincii Idlib použila zatiaľ neidentifikovaný "toxický plyn".

slovakia

left justify in out

SOHR sa odvolalo na výpovede obyvateľov mesta a nemenované lekárske zdroje.

 

Svedkovia vypovedali o "nevoľnosť spôsobujúcom zápachu" šíriacom sa nad mestom v nedeľu po tom, ako vládne vrtuľníky ostreľovali niekoľko štvrtí Sarákibu. S príznakmi otravy bolo hospitalizovaných päť civilistov. Vládna operácia v meste si vyžiadala desať obetí na životoch.

 

Americká administratíva obvinila vo štvrtok režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada z výroby "nových druhov zbraní", ktoré využíva pri útokoch na transport smrtiacich chemikálií. Podľa Washingtonu to Damask robí napriek dohode z roku 2013, ktorou sa zaviazal k likvidácii svojho chemického zbrojného arzenálu.

 

Sýrsky prezident Bašár Asad popiera, že jeho vláda použila chemické zbrane.

 

Podľa amerického ministra obrany Jima Mattisa je však jasné, že Asadova vláda použila v občianskej vojne chemikálie ako zbraň a aj jedovatý plynný chlór. "Máme dokonca ešte väčšie obavy z možného použitia sarinu," doplnil Mattis.

 

Sarin je jed bez farby a chuti, ktorý môže viesť k zlyhaniu dýchania a k smrti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies