Cameron: Zabitie Džihádistu Johna by bolo zásahom do srdca Islamského štátu

NETKY.SK • 13 November 2015, 13:44 • 2 min
Cameron: Zabitie Džihádistu Johna by bolo zásahom do srdca Islamského štátu

RAKKA - Britský premiér David Cameron dnes vyhlásil, že ak bol nálet proti militantovi známemu pod prezývkou Džihádista John úspešný, bol by to zásah do srdca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Cameron dnes v Londýne vo vyhlásení pred novinármi spresnil, že štvrtkový nálet v Sýrii bol spoločnou operáciou Británie a USA, pričom ju označil za "akt sebaobrany".

 

"Bola to správna vec," uviedol britský premiér na margo operácie, ktorej obeťou sa údajne stal aj obávaný Brit známy ako Džihádista John, ktorého občianske meno je Mohammed Emwazi.

 

Britský premiér priznal, že sa ešte stále čaká na potvrdenie, že Džihádista John je skutočne po smrti. Poznamenal však súčasne, že "ak bol nálet úspešný... bol by to zásah do srdca IS."

 

Vyhlásil, že štvrtkový nálet v Sýrii "ukazuje tým, ktorí by chceli ublížiť Británii, jej ľudu alebo jej spojencom, že máme výdrž a neochvejné odhodlanie a nikdy nezabudneme na našich občanov."

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že pri amerických náletoch na sýrske mesto Rakka prišiel o život aj "britský" vodca extrémistickej organizácie Islamský štát, ako aj ďalší traja militanti zo zhraničia.

 

SOHR však nepotvrdilo, že zabitým Britom by mohol byť islamista známy pod prezývkou Džihádista John, aj keď predstaviteľ amerického Pentagónu v noci nadnes uviedol, že pri nálete v oblasti mohol byť zabitý aj tento muž.

 

Rámí Abdal Rahmán, riaditeľ v Británii sídliaceho SOHR, dnes pre agentúru Reuters spresnil, že zásah dostalo auto, v ktorom sa v čase útoku nachádzali štyria lídri Islamského štátu zo zahraničia. Podľa nemenovaného predstaviteľa USA bolo do útoku nasadené americké bezpilotné lietadlo.

 

Rahmán spresnil, že "všetky zdroje, ktoré mám k dispozícii, tvrdia, že v nemocnici v Rakke je telo významného britského džihádistu. Všetky zdroje tvrdia, že je to Džihádista John, ale ja osobne to nemôžem potvrdiť."

 

Muža s prezývkou Džihádista John v minulosti identifikovali ako 27-ročného Mohammeda Emwaziho z Londýna. Naposledy sa Džihádista John objavil na videozázname v januári. Video ho zachytávalo pri poprave japonského rukojemníka Kendžiho Gotóa. Okrem toho sa Džihádista John podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov.

 

Celosvetovo sa smutne známym Džihádista John stal pred vyše rokom, keď zavraždil amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa.

 

Agentúra Reuters uviedla, že USA ešte stále preverujú výsledky štvrtkovej operácie, pri ktorej bol Džihádista John údajne zabitý. Ak sa správa o jeho smrti potvrdí, bude to dôležitý medzník americkej kampane proti IS, ku ktorému by došlo viac než rok po tom, ako americký prezident Barack Obama prisľúbil spravodlivú odplatu za smrť amerických rukojemníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies