Sóda bikarbóna, skvelý pomocník do domácnosti

NETKY.SK • 13 Február 2016, 14:54 • 2 min
Sóda bikarbóna, skvelý pomocník do domácnosti

BRATISLAVA - Máte pocit, že neustále niečo drhnete, utierate, leštíte a výsledný efekt nezodpovedá tým nekonečným hodinám, ktoré upratovaním strávite? Možno je čas na to, dať svojom domovu poriadnu sódu. S kráľovnou upratovania, sódou bikarbónou upratovanie celého bytu zvládnete ľavou zadnou.

slovakia

left justify in out

Sóda bikarbóna nie je len pomocník na varenie, ale využijete ju tiež pri upratovaní. Nenápadný biely prášok má až neuveriteľnú silu, je bio, takže si nezanášate domov chemickými prostriedkami a poradí si s každým aj tým najzapadnutejším kútom. Kde všade vám pomôže?

 

Krásne a lesklé riady

Mastnota? Večný nepriateľ, s ktorým bojujeme ako to len ide. Teraz už nemusíte. Jediná lyžička sódy bikarbóny nasypaná do vody na umývanie riadu urobí malý zázrak a všetky kúsky úplne odmastí. A taká kašička z lyžičky sódy a lyžičky vody vám dokonca nahradí umývací prostriedok na smaltovaný riad a zatočí aj s pripáleninami.

 

Matný povlak na sporáku a varnej doske

Do misky nasypte sódu a pridávajte vodu, až vznikne kašička, ktorú naneste na sporák aj na rúru, varnú dosku, alebo mikrovlnku. Nechajte cca 15 minút pôsobiť a potom zmyte. Kašička perfektne zničí mastné škvrny i nepríjemný odér.

 

Umývačka ako nová

Hrnčekom sódy to vytmavíte mastnote a zápachu z umývačky. Stačí vložiť hrnček do umývačky a spustiť oplachovací program. Sóda vás zbaví nielen zápachu, ale aj mastnoty na filtri a tesnení.

 

Čistý odtok

Nasypte pol hrnčeka sódy do odtoku, nechajte pôsobiť do tej doby, než sa vám prevarí voda v kanvici a potom ju horúcou vodou zalejte. Sóda odtok zbaví mastnoty a uvoľní usadeniny, ktoré bránili plynulému priechodu vody. Môžete opakovať podľa potreby.

 

Vôňa v celom byte

Chcete mať voňavú kuchyňu, chladničku aj odpadkový kôš? Jasné, že vám pomôže zase sóda. Je nenahraditeľný absorbent všetkých pachov - zbaví ho vašej chladničky, koša aj celej kuchyne. Stačí miska s nasypanou sódou a máte po starostiach. Ak chcete zbaviť zápachu koberec, posypte ho sódou, nechajte ju chvíľku pôsobiť a potom povysávajte. Prevoňať (a vyčistiť) nemusíte len koberec, ale aj svoje auto. Aj tu stačí posypať interiér sódou, nechať chvíľu pôsobiť a potom povysávať. Sóda vyzreje tiež na odér z topánok aj botníka. Nasypte ju do topánok, do botníka vložte misku so sódou a nechajte všetko pôsobiť celú noc. Ráno budú topánky aj botník svieže a bez pachov. Rovnako tak to môžete skúsiť s ostatnými úložnými priestormi.

 

Lesklá podlaha

So sódou môžete tiež oživiť vzhľad podláh. Stačí pridať polievkovú lyžicu do vedra namiesto saponátu. Nielen, že sa zbavíte dokonale všetkých nečistôt, ale tiež oživíte zájdené farby lina, alebo drevenej podlahy a dodáte im lesk.

 

Osviežovač vzduchu
Roztokom sódy s vodou, do ktorého kvapnete pár kvapiek niektorého zo svojich obľúbených olejčekov, si vyrobíte super (a lacný) osviežovač vzduchu v miestnosti.

 

Do práčky

Nepríjemný zápach z práčky spoľahlivo zlikviduje pol hrnčeka sódy nasypanej do prázdnej práčky pustenej na krátky program. A čo viac, sóda vie skvele prať aj namáčať bielizeň. Použite ju jednoducho namiesto prášku či gélu na pranie v dávke, ako ste zvyknutá a máte po starostiach.

 

No, nie je toho práve málo, čo sóda vie, že ? A nebude vás to stáť majland, ako neúčinné chemické produkty.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona