Sociálny výbor skontroluje 19 resocializačných zariadení, Richter je pripravený tvrdo zakročiť

NETKY.SK • 20 September 2016, 15:56 • 2 min
Sociálny výbor skontroluje 19 resocializačných zariadení, Richter je pripravený tvrdo zakročiť

BRATISLAVA - Poslanci parlamentného sociálneho výboru skontrolujú 19 resocializačných zariadení, ktoré majú akreditáciu od štátu, vrátane galantského strediska Čistý deň. Rozhodli o tom na dnešnom rokovaní výboru.

slovakia

left justify in out

Čistý deň by mal prísť o akreditáciu, ministerstvu práce to navrhuje akreditačná komisia. Zariadenie sa môže odvolať, v takom prípade rozhodne minister. "Ak sa potvrdí, že je ohrozené zdravie a vývin dieťaťa, budem konať. Budem rozhodovať bez ohľadu na to, aký je väčšinový postoj rodičov, ktoré majú deti v zariadení," vyhlásil minister práce Ján Richter (Smer-SD). Nepriamo tak potvrdil, že v prípade potvrdenia pochybení odoberie galantskému zariadeniu akreditáciu.

 

Richter potvrdil, že sexuálny styk s maloletým 14-ročným dievčaťom je pre neho neprijateľný. "Zostal som prekvapený zo záverov orgánov činných v trestnom konaní, ktoré povedali, že skutok sa stal, stal sa dobrovoľne a základe súhlasu oboch partnerov. Ale pre mňa to nemôže byť záver vzhľadom k tomu, že to dievča malo 14 rokov. Zákon platí v inej miere bez ohľadu na to, či chcela alebo nechcela. Ona nemá vek na to, aby mohla s takýmto niečím súhlasiť," povedal Richter.

 

Resocializačné zariadenie má podľa neho garantovať, aby k sexu v zariadení nedošlo, hoci to nie je také jednoduché. "Chovanci nie sú väzni a môžu sa pohybovať voľne. A teda aj sa stretnúť a preto je ťažké garantovať, aby k niečomu nedošlo. Ale uspokojiť sa s takýmto konštatovaním pre ministra by bolo veľmi zlé. Potrebujem, aby zariadenie dávalo garanciu, že bude naplnená litera zákona," zdôraznil Richter.

 

Pripomenul, že na Slovensku je celkovo 20 resocializačných zariadení. Z toho 19 je neštátnych s akreditáciou a jedno zriaďuje samospráva. Z týchto zariadení je deväť, ktoré ponúka miesta na výkon súdneho rozhodnutia. Práve tieto sú partnerom pre rezort práce. Richter potvrdil, že podnety ohľadom galantského zariadenia prichádzali od roku 2014. Zároveň uviedol, že za päť rokov, čo je ministrom, nebol s takýmito zariadeniami nikde väčší problém, že by minister musel kontaktovať orgány činné v trestnom konaní.

 

V zariadení sa bola pozrieť detská ombudsmanka Viera Tomanová, ktorej mali deti s plačom telefonovať a po jej príchode chceli rozprávať len spoločne. Deti z centra podľa Tomanovej odísť nechcú a v prípade ich presunu sa vyhrážajú ublížením si.

 

Podľa opozičnej poslankyne Natálie Blahovej (SaS) dochádza v zariadení zrejme k manipulácii detí. Ovplyvňuje ich podľa nej zrejme aj Tomanová, ktorá by sa mala podľa poslankyne správať inak. "Keby ste tam prišli pre dobro detí, tak sa snažíte vysvetliť im, že sa majú podriadiť súdnemu rozhodnutiu (premiestnenie detí, pozn. TASR)," povedala Blahová. Erik Tomáš zo Smeru-SD je podľa vlastných slov zdesený z opozície, ktorá zneužíva kauzu na vytĺkanie politického kapitálu. "Nechajme orgány činné v trestnom konaní, aby to vyšetrili," apeloval na poslancov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies