Sociálny výbor neodobril pripomienky Kisku k jasličkovému zákonu

NETKY.SK • 31 Január 2017, 12:26 • 2 min
Sociálny výbor neodobril pripomienky Kisku k jasličkovému zákonu

BRATISLAVA - Pripomienky prezidenta Andreja Kisku k novele zákona o sociálnych službách dnes parlamentný sociálny výbor nepodporil.

slovakia

left justify in out

Plénu odporúča tzv. jasličkový zákon schváliť v pôvodom znení, avšak s posunutím jeho účinnosti.

Kiska považuje novelu za neprimerane diskriminačnú voči niektorým skupinám rodičov a detí. Pripomenul najmä to, že podľa novely majú byť oprávnenými prijímateľmi tejto služby len rodičia, respektíve zákonní zástupcovia, ktorí vykonávajú zárobkovú činnosť, alebo študujú dennou formou na strednej či vysokej škole. Najdôležitejšími koncovými užívateľmi tejto služby by pritom mali byť podľa prezidenta samotné deti. Preto vrátil novelu na opätovné prerokovanie do parlamentu.

 

Pripomienky prezidenta počas rokovania výboru podporili viacerí opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR. V prípade, ak parlament opätovne schváli novelu zákona, podľa nich spôsobí viaceré problémy existujúcim jasliam ako aj samotným rodičom. Rokovať budú o nej na schôdzi, ktorá začína dnes.

 

"Absolútne sa stotožňujem so všetkými pripomienkami, ktoré vzniesol prezident. Táto novela je neefektívna a spôsobí len problémy už existujúcim jasliam a aj tým, ktoré budú chcieť vzniknúť. Je tiež diskriminačná práve pre rodičov, ktorí nepracujú," skonštatovala opozičná poslankyňa Simona Petrík (nezaradená). Tiež upozornila na to, že právna norma bola len minimálne konzultovaná s ľuďmi, ktorí sa v praxi stretávajú so zriaďovaním jaslí. Taktiež boli vznesené viaceré pozmeňujúce návrhy, ktoré neboli prijaté.

 

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že toto je oblasť, do ktorej nemá štát čo zasahovať. "Ženy majú právo slobodného výberu, aby sa vytvorili podmienky rovnaké pre všetkých, aby každá žena mala možnosť slobodne si vybrať, či bude pracovať, či nebude a akým spôsobom bude vychovávať svoje dieťa. Celá táto novela zákona bola postavená na tom základe, aby sa do jasličiek nedostali deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev, čo je absurdné a diskriminačné," myslí si Ďuriš Nicholsonová, ktorá tiež súhlasí s pripomienkami prezidenta.

 

"Potrebujeme deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev dostať do jasličiek, škôlok, aby sme ich dokázali vzdelávať v našom systéme. Nám má záležať na ich deťoch. Pretože ak nevzdeláme ich deti, doplatíme na to všetci," uviedla Ďuriš Nicholsonová.

 

Podľa koaličnej poslankyne Jany Vaľovej (Smer-SD) sa však rodičia musia poriadne o deti starať. "V tomto zákone vôbec nevidím zlo, ak je tam podmienka, že rodič musí študovať, alebo pracovať. V tomto zákone vidím všetkých občanov rovnako. To je jedno, či je z rómskej osady alebo akejkoľvek. Jednoducho majú mať všetci možnosť mať šťastnú rodinu a pre mňa je základ, aby matka a otec vytvorili rodinu," povedala Vaľová. Oponovala, že novela vôbec nediskriminuje matky v osadách. "Ak matka chce ísť pracovať, nikto jej to neberie. Ale ak sa ľudovo povedané bude s otcom povaľovať, tak deti budú dávať do jasličiek. Prečo? Robme niečo, aby rodiny fungovali," povedala Vaľová.

 

Jej stranícky kolega Jozef Burian (Smer-SD) tiež skonštatoval, že je vôbec dobré, že sa v tejto oblasti začalo niečo robiť. "Ja si osobne myslím, že je treba niekde začať. Zhodiť niečo zo stola ihneď na začiatku by asi nebolo celkom korektné. To, že sa nastavili nejaké pravidlá hry pre jasle je fajn," dodal Burian. Pripomenul, že zmeny v tejto oblasti robí aj Česká republika. "My ideme haniť niečo, čo sa len začína," reagoval na kritiku opozície Burian.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies