Sociálnu spravodlivosť a dôstojnú prácu pre všetkých žiadajú odborári

NETKY.SK • 5 Október 2013, 08:44 • 2 min
Sociálnu spravodlivosť a dôstojnú prácu pre všetkých žiadajú odborári

BRATISLAVA/BRUSEL/ŽENEVA - Odborové organizácie na celom svete už šiesty rok 7. októbra požadujú sociálnu spravodlivosť a dôstojnú prácu pre všetkých.

slovakia

left justify in out

Mottom odborárov v roku 2013 sa stalo "Organizujme sa!". Od roku 2008 pripadá Svetový deň za dôstojnú prácu (World Day for Decent Work, WDDW)  práve na 7. októbra. Odvtedy si ho každoročne pripomínajú desiatky miliónov ľudí.

Svetový deň za dôstojnú prácu sa pripomína vo forme štrajkov a pochodmi za zlepšenie pracovných podmienok. Tento deň má slúžiť aj na úvahy o mieste človeka vo svete práce a v pracovnom prostredí. Ide o ďalší jav v globalizácii, v rámci ktorého sa má v prvom rade presadzovať rešpektovanie dôstojnosti človeka, aj práva človeka na dôstojnú prácu.

Svetová organizácia práce (ILO) na svojej webovej stránke v začiatkoch Svetového dňa za dôstojnú prácu priniesla návrh Agendy za dôstojnú prácu. Na jej vypracovaní sa mali zúčastniť predstavitelia tripartít - zástupcov zamestnancov, zamestnávateľských zväzov a vlád. Pri vypracovaní Agendy za dôstojnú prácu mali brať do úvahy štyri strategické ciele: vytváranie pracovných miest, garantovanie práv na prácu, rozšírenie sociálnej ochrany a podporovanie sociálneho dialógu, uviedla ILO.

Pod dôstojnou prácou treba rozumieť, že každý jedinec kdekoľvek na svete má mať prístup k tomu zamestnaniu, na ktoré má predpoklady, aby mohol dôstojne žiť on i členovia jeho rodiny. Avšak z mnohých oblastí sveta zaznieva volanie, že mzda ani pracovné podmienky nezodpovedajú požiadavkám na dôstojnú prácu: všetko je podriadené len jednému - zisku. Boj za dôstojnú prácu pritom ostáva najlepším prostriedkom, ako bojovať proti chudobe vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies