Sociálnodemokratickí lídri koordinovali postoje pred summitom EÚ

NETKY.SK • 25 August 2016, 18:11 • 2 min
Sociálnodemokratickí lídri koordinovali postoje pred summitom EÚ

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande sa dnes na stretnutí lídrov európskych sociálnych demokratov, ktorého dejiskom bol zámok Chateau de La Celle neďaleko Paríža, opätovne vyslovil za predĺženie a zdvojnásobenie investičnej ofenzívy nesúcej meno predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Tzv. Junckerov plán by v priebehu troch rokov mal podporiť investície v objeme asi 315 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní s kolegami, medzi ktorými bol aj predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), sa v podobnom duchu vyslovil aj nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. "To, čo potrebujeme, je veľký investičný program v záujme konkurencieschopnosti Európy," vyhlásil a dodal, že potrebujeme najmodernejšiu digitálnu infraštruktúru na planéte, pretože inak nebude mať starý kontinent šancu.

 

Po rozhodnutí Britov odísť z Európskej únie diskutujú predstavitelia ostávajúcich 27 členských štátov intenzívne o budúcom smerovaní spoločenstva. Sociálni demokrati využili dnešné stretnutie na koordináciu postojov na neformálnom summite o budúcnosti únie, ktorého dejiskom bude 16. septembra Bratislava, a to už bez účasti predstaviteľov Veľkej Británie, píše tlačová agentúra DPA.

 

Slovenský premiér označil za hlavnú úlohu dnešného stretnutia koordináciu postupu, najmä pokiaľ ide o bratislavský summit. R. Fico bude podľa vlastných slov presadzovať jasnú líniu: "Summit musí byť pozitívny, musí predovšetkým poskytnúť európskej verejnosti nielen diagnózu toho, kde sa nachádza Európska únia, ale aj, čo všetko nové by sa malo urobiť," povedal. Okrem riešenia otázok bezpečnosti či migrácie musia lídri EÚ podľa neho ponúknuť nové formy komunikácie. "Ale ja sa domnievam, že by sme mali povedať aj viac, mali by sme povedať ľuďom v Európe, že Európska únia dokáže byť silnejším globálnym hráčom, ako to je doteraz," dodal premiér.

 

Za alarmujúci zvonec, ktorý môže poslúžiť aj ako budíček, označil výsledky nedávneho referenda vo Veľkej Británii dnes grécky premiér Alexis Tsipras. Podľa jeho slov je potrebná zmena kurzu, pretože Európa je už dlhší čas na nesprávnej ceste.

 

Za inú, lepšiu Európu sa vyslovil nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, podľa ktorého by EÚ mala občanom poskytnúť viac ochrany, a to nielen pri kontrole štátnych hraníc, ale napríklad aj v sociálnej sfére. Jednotlivé krajiny by mali dostať viac priestoru a možností na flexibilitu v rozpočtovej politike, ak realizujú reformy ako Francúzsko a Taliansko. Nemožno totiž súčasne šetriť i realizovať reformy, vyplynulo zo slov prvého muža Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies