Sociálni partneri sa nezhodli na novele k druhému pilieru, odobrili zmeny pre nezamestnaných

NETKY.SK • 12 December 2016, 13:41 • 2 min
Sociálni partneri sa nezhodli na novele k druhému pilieru, odobrili zmeny pre nezamestnaných

BRATISLAVA - Hospodárska a sociálna rada (HSR) SR nedosiahla v pondelok zhodu na návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Novela zákona by mala od začiatku mája budúceho roka umožniť výber celej sumy alebo aspoň časti úspor v druhom pilieri po odchode na dôchodok približne polovici sporiteľov.

slovakia

left justify in out

Vlani pritom na tzv. programový výber úspor malo nárok približne 16 % sporiteľov a v prvom polroku tohto roka 8 % sporiteľov, ktorí získali nárok na dôchodok. Ako po rokovaní tripartity uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, zásadnú pripomienku k zmenám v druhom pilieri mala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).


Viceprezident RÚZ Ľuboš Sirota upozornil na to, že poisťovne túto novelu zákona vnímajú ako "útok na druhý dôchodkový pilier“. Druhý penzijný pilier podľa neho má svoj význam. "Nevyužil sa potenciál tejto novely. Mohli sme mať ambíciu dosiahnuť viac a podporiť ľudí, aby začali druhý pilier viac využívať,“ dodal.


Životné poisťovne podľa štátneho tajomníka ministerstva práce a sociálnych vecí Ivana Švejnu majú záujem o čo najväčší garantovaný trh s doživotnými dôchodkami. "Naším záujmom je poskytnúť také pravidlá, aby spotrebitelia mali z druhého piliera výhody, a nie aby životné poisťovne mali garantovaný trh,“ upozornil Švejna.


Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých druhov dôchodkov poberaných zo Sociálnej poisťovne, prípadných výsluhových dôchodkov policajtov a vojakov, dôchodku z cudziny a sumy doživotného dôchodku poberaného z druhého piliera bude vyšší ako priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur.


Suma priemerného starobného dôchodku, ktorá sa bude v tomto prípade brať do úvahy, tak bude vyššia ako suma priemerného starobného dôchodku, ktorý v súčasnosti vypláca Sociálna poisťovňa. Starobnú penziu totiž Sociálna poisťovňa v súčasnosti vypláca v priemernej výške 417,30 eura.

Sociálni partneri odobrili zmeny pre nezamestnaných

 

Podmienky evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce sa majú sprísniť. Ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý v pondelok odobrila Hospodárska a sociálna rada SR. Obmedziť by sa mala aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce. V súčasnosti totiž môže evidovaný nezamestnaný zarobiť v hrubom 148,57 eura bez toho, aby bol vylúčený z evidencie nezamestnaných. Rezort práce a sociálnych vecí chce evidovaným nezamestnaným zakázať prácu v pracovnom pomere a obmedziť prácu na dohodu na najviac 40 dní v roku. Evidovaný nezamestnaný tiež nebude môcť popri evidencii na úrade práce pracovať u zamestnávateľa, u ktorého si zarábal pred zaradením do evidencie nezamestnaných. 


Ako po rokovaní tripartity uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, navrhované zmeny majú zamedziť zneužívaniu sociálneho systému a súčasne viac mobilizovať nezamestnaných, aby mali záujem pracovať. Súčasťou novely zákona je totiž aj zmena pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi. Kým v súčasnosti sa ľuďom v hmotnej núdzi pri posudzovaní nároku na sociálne dávky nezapočítava 25 % príjmu zo závislej činnosti, po novom sa im nemá zarátavať 50 % ich príjmu z práce počas prvého roka od nástupu do zamestnania. Bude to znamenať, že viac ľudí zostane v systéme hmotnej núdze a zvýšia sa čisté príjmy týchto ľudí.

 

"Som presvedčený, že týmto zákonom sa mnohé veci podarí riešiť tak, že nebudú sa zneužívať jednotlivé nástroje aktívnej politiky trhu práce a motivácia zamestnať sa u tých, ktorí sú evidovaní na úrade práce, bude ďaleko väčšia," dodal minister. 


Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka návrh novely zákona o službách zamestnanosti uvítal. "Môžu však vzniknúť isté problémy v zamestnávaní napríklad pri sezónnych prácach, ale tieto negatíva sú významne vyvážené pozitívami," povedal. Upozornil na to, že zamestnávatelia majú v súčasnosti problémy nájsť na väčšinu pracovných pozícii schopných ľudí. "Práve riešenie, ktoré disponibilných ľudí motivuje nájsť si zamestnanie a zmeniť svoje doterajšie návyky, určite hodnotíme pozitívne," tvrdí Machunka. 


Navrhované zmeny uvítal aj viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Ľuboš Sirota. "My to vítame, neviem, či to prichádza o päť minút dvanásť, alebo päť minút po dvanástej," povedal. Opatrenia, ktoré navrhlo ministerstvo práce, považuje Sirota za správne. "Napomôžu čistiť evidenciu," zdôraznil. Mrzí ho však to, že novela zákona nerieši zvýšenie mobility pracovnej sily. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies