Sociálni demokrati vystriedali po dlhom čase na čele rebríčka Babišovo ANO

NETKY.SK • 18 December 2015, 19:12 • 2 min
Sociálni demokrati vystriedali po dlhom čase na čele rebríčka Babišovo ANO

PRAHA - Víťazom parlamentných volieb v ČR by sa v decembri 2015 stala Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) premiéra Bohuslava Sobotku. Na čele rebríčka preferencií politických subjektov tak sociálni demokrati vystriedali po prvý raz od februára 2014 hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu, ministra financií ČR Andreja Babiša. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu českého Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktoré zverejnili na jeho webovej stránke.

slovakia

left justify in out

ČSSD by podľa nich podporilo v súčasnosti 26,5 percenta voličov, kým hnutie ANO o pol percenta menej. Českomoravskí komunisti z KSČM by mohli rátať s podporou 11 percent oslovených voličov, Občiansku demokratickú stranu by podporilo 8,5 percenta respondentov a TOP 09 získala v prieskume osem percent hlasov. Cez hranicu zvoliteľnosti sa dostali aj ľudovci z KDU-ČSL so ziskom siedmich percent. V novembrovom prieskume CVVM predstavoval náskok hnutia ANO pred ČSSD tri percentuálne body, kým v prieskume spoločnosti TNS-Aisa pre verejnoprávnu Českú televíziu z minulého mesiaca dokonca 9,5 percenta.

 

Hlboko pod hranicou zvoliteľnosti zostali Česká pirátska strana s troma percentami, Sloboda a priama demokracia (SPD) so ziskom dvoch percent, Strana zelených i Úsvit, ktoré by podporilo po 1,5 percenta oslovených, ako aj Slobodní a Strana práv občanov (SPO), ktoré majú priazeň po jednom percente respondentov. Volebná účasť by podľa prieskumu, na ktorom sa v dňoch 30. novembra až 7. decembra zúčastnilo 1048 osôb, dosiahla 58 percent.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies