Sociálnej poisťovni je potrebné oznámiť zmenu sumy penzie zo zahraničia

NETKY.SK • 9 September 2018, 10:53 • 2 min
Sociálnej poisťovni je potrebné oznámiť zmenu sumy penzie zo zahraničia

BRATISLAVA - Dôchodcovia, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) vypláca dôchodok alebo dôchodky v úhrnnej sume najviac 572,40 eura mesačne, sú povinní poisťovni do 30. septembra tohto roka oznámiť aktuálnu výšku dôchodku, ktorú poberajú zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol hovorca SP Peter Višváder, tento údaj poisťovňa potrebuje pri rozhodovaní o výplate vianočného príspevku. Ak sa výška vyplácaného dôchodku zo zahraničia nezmenila, dôchodca nemusí nič oznamovať, keďže poisťovňa má jeho údaje z minulého roka.

Ak poisťovňa penzistovi vypláca dôchodok alebo dôchodky v úhrnnej sume najviac 572,40 eura mesačne a suma jeho penzie zo zahraničia sa zmenila, vyplní Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny. Tlačivo je uverejnené na webovej stránke SP a je k dispozícii aj v pobočkách poisťovne. "Oznámenie je potrebné vyplniť v súlade s poučením a priložiť k nemu výpis z účtu, ústrižok poštového poukazu na výplatu, kópiu rozhodnutia preukazujúcu aktuálnu sumu dôchodku vyplácaného z cudziny alebo potvrdenie príslušnej inštitúcie, ktorá dôchodok z cudziny vypláca," uviedol Višváder.

Vyplnené oznámenie penzista zašle na adresu ústredia Sociálnej poisťovne alebo osobne zanesie na ktorúkoľvek pobočku poisťovne. Vianočný príspevok bude poisťovňa vyplácať tým dôchodcom, ktorým naň vznikne nárok, v decembri tohto roka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona