Sociálne štipendiá pre študentov v zahraničí nebudú

NETKY.SK • 25 September 2012, 11:20 • 2 min
Sociálne štipendiá pre študentov v zahraničí nebudú

Sociálne štipendiá pre študentov v zahraničí nebudú - Politika Študenti zo sociálne slabších rodín, ktorí sa rozhodli študovať v zahraničí, štipendium od SR nedostanú. Poslanci NR SR dnes neposunuli do druhého čítania návrh novely vysokoškolského zákona,

slovakia

left justify in out

img

Študenti zo sociálne slabších rodín, ktorí sa rozhodli študovať v zahraničí, štipendium od SR nedostanú. Poslanci NR SR dnes neposunuli do druhého čítania návrh novely vysokoškolského zákona, ktorý pripravila poslankyňa Monika Gibalová (KDH).
      "Študenti, ktorí si vyberú študijný program alebo jeho kombináciu, ktorý nie je možné študovať na slovenských univerzitách alebo vysokých školách, sa dostávajú do nevýhodného postavenia voči študentom študujúcim v SR, ktorí sú poberateľmi sociálneho štipendia," vysvetľovala poslankyňa. Ide podľa nej o študentov, ktorí by v prípade štúdia na slovenskej univerzite spĺňali podmienky na poberanie sociálneho štipendia a bolo by im priznané.
      Slovenskí vysokoškoláci môžu získať v novom akademickom roku 2012/2013 mesačné štipendium v maximálnej výške 225 eur, ak študujú v mieste svojho trvalého bydliska a 270 eur, ak do školy dochádzajú viac ako 30 kilometrov. Minimálna suma je desať eur mesačne.
      Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) vyhlášku, ktorá upravuje priznávanie sociálnych štipendií, zmenil. Odôvodňoval to špekuláciami, vďaka ktorým sa k peniazom od štátu dostávali študenti, ktorí by na ne inak nemali nárok. Štipendium im bolo pridelené napríklad formálnou zmenou trvalého bydliska k starým rodičom. Mnohí tiež disponovali rozhodnutím súdu, že sú vyživovaní rodičmi napríklad v čiastke desať eur, na základe čoho získali štipendium.
      Ak mal študent toto rozhodnutie súdu, nezohľadňovalo sa, či sú jeho rodičia rozvedení, či s nimi žije pod jednou strechou, ani aké sú ich majetkové pomery. Podľa zmenenej vyhlášky, ktorá má platiť od nového akademického roka, sa pri posudzovaní nároku na štipendium bude zohľadňovať aj príjem rodičov. A to aj v prípade, že má voči nim študent upravenú vyživovaciu povinnosť, ak však rodičia nie sú rozvedení.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies